Oprichter Brandwonden Stichting en brandwondencentra overleden

09/01/2008 16:56



Nederlandse Brandwonden Stichting



Gisterenavond is onverwacht prof. dr. Rudy Hermans, oprichter van o.a. het Beverwijkse Brandwondencentrum, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de Huidbank, op 81-jarige leeftijd overleden. Rudy Hermans is dé grondlegger van de brandwondenzorg in Nederland en talrijke brandwondenslachtoffers hebben veel aan hem te danken. Veel medewerkers van het Rode Kruis Ziekenhuis, de Brandwonden Stichting en de Huidbank zijn geraakt door dit grote en onverwachte verlies.

Prof. dr Rudy Hermans is van grote, doorslaggevende betekenis geweest voor de ontwikkeling van de brandwondenzorg in Nederland. Als chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk zag hij in de jaren 60 regelmatig zware brandwondenslachtoffers (vaak afkomstig van de Hoogovens) binnenkomen. In die tijd overleden slachtoffers vaak, gewoonweg omdat de medische kennis voor een juiste behandeling ontbrak. Hermans nam daar geen genoegen mee.

Hij droomde van gespecialiseerde brandwondencentra naar Engels en Amerikaans model. Om zich verder te bekwamen in de brandwondenbehandeling bezocht hij daarom op eigen initiatief een aantal ziekenhuizen in Amerika. Hij kwam geïnspireerd terug en werd de grote motor achter de totstandkoming van de Nederlandse Brandwonden Stichting, de drie Nederlandse brandwondencentra en de Euro Skin Bank (Huidbank).

Het begon in 1971, toen prof. dr. Hermans samen met prof. Huffstadt de Brandwonden Stichting oprichtte. Hij zag de Stichting als instrument om fondsen te werven om zo de brandwondenzorg in Nederland op een hoger peil te krijgen. Zijn aanstekelijke energie en daadkracht zorgden ervoor dat de Stichting uitgroeide tot een serieuze en substantiële organisatie die zijn weerga in Europa niet kent en die nu ook actief is op het terrein van onderzoek, preventie en nazorg. Rudy Hermans stond ook aan de wieg van de Euro Skin Bank, tegenwoordig de grootste huidbank van Europa.

Het belangrijkste streven was om binnen afzienbare tijd te komen tot de oprichting van gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland. Door zijn onderzoek en unieke expertise werd het Rode Kruis ziekenhuis al snel een verwijzingskliniek voor mensen met brandwonden uit heel Nederland. In 1974 opende het brandwondencentrum Beverwijk dankzij zijn inspiratie en doorzettingsvermogen haar deuren. Later volgden de brandwondencentra in Groningen (1981) en Rotterdam (1988). Hij bleef bouwen aan de brandwondenzorg zowel nationaal (met bijvoorbeeld de oprichting van de Stichting Kind en Brandwond) als internationaal (met de oprichting van de European Burns Association).

Rudy Hermans was een begenadigd chirurg en heeft in het Brandwondencentrum te Beverwijk ontelbare mensen met vaak levenbedreigende brandwonden het leven gered en hen geholpen bij hun herstel.Met zijn wetenschappelijk onderzoek en nieuwe manieren van behandelen heeft hij de fundamenten gelegd voor nieuwe wegen in de internationale brandwondenzorg, waar nu nog altijd met volle energie op wordt voortgebouwd. Mede dankzij zijn expertise is het sterftecijfer als gevolg van infecties in de afgelopen decennia sterk teruggedrongen.

Tot op hoge leeftijd is Rudy als gewaardeerd adviseur betrokken gebleven bij de Brandwonden Stichting en de Huidbank. De laatste jaren had hij, mede gezien zijn leeftijd, volgde hij de ontwikkelingen in de brandwondenzorg wat meer op afstand. Met het overlijden van Rudy moeten we afscheid nemen van een groot man. Een mens waar de mensen met brandwonden, de Brandwonden Stichting, Het Rode Kruis Ziekenhuis, de Huidbank en de drie brandwondencentra veel aan te danken hebben.





http://www.brandwonden.nl/pers


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Nederlandse Brandwonden Stichting