Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Januari

* | Nieuw actieplan 'alcohol en jeugd'

Nieuw actieplan 'alcohol en jeugd'

De gemeente presenteerde afgelopen dinsdag een nieuw actieplan 'alcohol en jeugd'. Het actieplan is gericht op jongeren tot 25 jaar. Alcoholproblemen manifesteren zich vooral op lokaal niveau en zorgen voor overlast (vandalisme, huiselijk geweld, verslavingsproblemen). Het plan geeft aan hoe de gemeente vanuit haar verschillende bevoegdheden zoals openbare orde en veiligheid, toezicht en handhaving, volksgezondheid en preventie/voorlichting, de alcoholproblematiek wil aanpakken.
De gemeenteraad had om een brede kijk op deze problematiek gevraagd. Dat kwam naar voren bij de behandeling in de gemeenteraad van het integrale horecabeleid eind vorig jaar. Het plan bestaat uit een opsomming van heel diverse actiepunten waar in veel gevallen al afspraken over zijn gemaakt. Het plan zet vooral in op het verder uitdiepen en nakomen van die afspraken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de gemeente en de politie hieraan extra prioriteit gaan geven.

Meer controle

Het actieplan is onder meer tot stand gekomen in samenwerking met de politie en horeca van Smallingerland, maar ook met Verslavingszorg Noord Nederland en de MOS. Deze partijen zullen dan ook samenwerken bij de uitvoering van de aangescherpte actiepunten. Met hulpverleningsinstellingen worden concrete afspraken gemaakt over de actiepunten in dit plan.
Controle en handhaving van bestaande regels met betrekking tot het verkopen en schenken van alcohol aan personen onder de 16 jaar zal intensiever worden. Ook zullen de zogenaamde 'zuipketen' beter in de gaten gehouden worden, op de plekken waar dat nodig is. Naast de hardere aanpak van de overtreding van de regels met betrekking tot alcoholgebruik onder jongeren, zal er ook meer aandacht zijn voor voorlichting en preventie. Naast de landelijke campagnes die erop gericht zijn om alcoholgebruik onder jongeren te verminderen, neemt de gemeente ook lokale initiatieven om zowel jongeren als hun ouders te wijzen op de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Een voorbeeld van een lokaal initiatief is het preventieprogramma 'De gezonde school en genotsmiddelen'. Dat wordt uitgevoerd op alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente. Ook voorlichting via bijvoorbeeld sportverenigingen krijgt aandacht.

Niet alleen lokaal

Het gemeentebestuur gaat met deze aanpak vooral uit van de eigen kracht om alle mogelijke instrumenten op een goede manier in te zetten. Het college spreekt niet over een sluitende aanpak maar wil wel al het mogelijke gedaan hebben. Het gemeentebestuur dringt wel aan op een betere samenwerking tussen overheden om de problemen te lijf te gaan. Alleen een lokale aanpak in Smallingerland is niet genoeg. Dat zou alleen maar verplaatsing van de problemen tot gevolg hebben. Het actieplan komt op 22 januari aan de orde in de raadscommissie. De voltallige raad praat er dan op 5 februari over.

Klik hier om het actieplan te downloaden.