Gemeente 's-Hertogenbosch

09-01-2008
Informatie honden uitlaten
De volgende regels gelden voor het uitlaten van honden:
- Overal in de stad, binnen en buiten de bebouwde kom moeten honden in de openbare ruimte aangelijnd zijn behalve op uitrenvelden en op aangewezen plekken buiten de bebouwde kom (op dit moment bij wijze van proef alleen een gedeelte van het Bossche Broek).
- Op een aantal plaatsen mogen honden helemaal niet komen, onaangelijnd niet en aangelijnd ook niet: openbare speelplaatsen, zandbakken, speelweides enz.

- Degene die de hond uitlaat moet altijd een opruimmiddel bij zich hebben.

- Een hond mag overal zijn behoefte doen als degene die hem uitlaat de uitwerpselen maar opruimt.

- Op een aantal plaatsen mag een hond zijn behoefte doen zonder dat degene die hem uitlaat iets hoeft op te ruimen: uitlaatroutes, uitrenvelden, hondentoiletten.

Al deze locaties zijn nu aangewezen. Het algemene uitgangspunt bij deze aanwijzing is dat iedere hondenbezitter binnen een straal van 750 meter een mogelijkheid heeft om zijn hond uit te laten zonder dat de hondenpoep verplicht moet worden opgeruimd. In het opruimen op deze plekken voorziet het onderhoudsprogramma van de gemeente. Binnen de bebouwde kom worden deze voorzieningen met borden aangewezen. Buiten de bebouwde zijn alle bermen aangewezen als hondenuitlaatroutes: aangelijnd uitlaten, niet verplicht opruimen.

Via de Bossche Omroep, wijkfolders en de gemeentelijke website wordt informatie verstrekt over de uitlaatroutes, uitrenvelden en hondentoiletten. De hondenbezitters worden aangeschreven waarbij de specifieke wijkfolder ter informatie wordt verstrekt. De wijkfolders worden verder op verzoek verstrekt. De folders zijn ook verkrijgbaar op de gemeentewerven van Beheer Openbare Ruimte en in de wijkwinkels. Via de kranten van het wijkmanagement en via de Bossche Omroep wordt de aandacht gevestigd op de voorzieningen. De uitlaatvoorzieningen staan op de gemeentelijke website en deze informatie wordt actueel gehouden. De laatste stand van zaken is via internet steeds beschikbaar en te raadplegen. In de folders wordt naar de website verwezen. De folders zijn per wijk te downloaden van de website.