Nederlandse Brandwonden Stichting


Persinformatie

In memoriam prof. dr Rudy Hermans (9 januari 2008)

(19 augustus 1926 - 8 januari 2008)

Prof. dr Rudy Hermans is van grote, doorslaggevende betekenis geweest voor de ontwikkeling van de brandwondenzorg in Nederland. Als begenadigd chirurg heeft hij in het Rode Kruis Ziekenhuis, brandwondencentrum Beverwijk ontelbare mensen met vaak levensbedreigende brandwonden het leven gered en hen geholpen bij hun herstel. Als oprichter van onder meer het Brandwondencentrum in Beverwijk, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de Huidbank was hij van onschatbare waarde.

In de jaren 60 zag hij als chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk regelmatig zware brandwondenslachtoffers binnenkomen. Veel medewerkers van het nabijgelegen Hoogovens liepen brandwonden op door het werken met gloeiend en vloeibaar metaal. Het merendeel van deze brandwondenslachtoffers overleed in die tijd doordat de medische kennis nog beperkt was. Bovendien waren de ziekenhuizen in Nederland feitelijk niet goed voorbereid op en ingericht voor een effectieve behandeling van brandwondenslachtoffers.

Hermans nam hier geen genoegen mee. Hij droomde van gespecialiseerde brandwondencentra naar Engels en Amerikaans model. Om zich verder te bekwamen in de brandwondenbehandeling bezocht hij daarom op eigen initiatief een aantal ziekenhuizen in Amerika. Hij kwam geïnspireerd terug en werd de grote motor achter de totstandkoming van de Nederlandse Brandwonden Stichting, de drie Nederlandse Brandwondencentra en de Euro Skin Bank (Huidbank).

Het begon in juli 1971 met de oprichting van De Nederlandse Brandwonden Stichting samen met prof.dr Huffstadt. Hermans zag deze stichting als instrument om fondsen te werven om de brandwondenzorg in Nederland op een hoger peil te krijgen. Het belangrijkste streven was om binnen afzienbare tijd te komen tot de oprichting van gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland. Door zijn wetenschappelijk onderzoek en unieke expertise werd het Rode Kruis Ziekenhuis al snel een verwijzingskliniek voor mensen met brandwonden uit heel Nederland. Na een intensieve lobby bij het Ministerie van Volksgezondheid, werden in de jaren 70 drie brandwondencentra opgericht. De eerste in Beverwijk (1974) en daarna volgden de brandwondencentra in Groningen (1981) en Rotterdam (1988).

Daarmee was het werk van Hermans echter niet klaar; hij bleef de grote motor achter de ontwikkelingen binnen de brandwondenzorg. Binnen de Brandwonden Stichting werden de bakens verzet. Wetenschappelijk onderzoek, preventie en nazorg werden de nieuwe terreinen. Zijn aanstekelijke energie en daadkracht zorgden ervoor dat de Brandwonden Stichting uitgroeide tot een serieuze en substantiële organisatie die zijn weerga in Europa niet kent. Nu anno 2008 is deze Stichting uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 70 medewerkers. Het is nauwelijks voor te stellen dat zij de eerste jaren gevestigd was op de zolder van huize Hermans. In 1976 was Rudy Hermans de initiator van de oprichting van de Huidbank.

Maar Hermans bleef bovenal chirurg. Met zijn wetenschappelijk onderzoek en nieuwe manieren van behandelen heeft hij de fundamenten gelegd voor nieuwe wegen in de internationale brandwondenzorg, waar nu nog altijd met volle energie op wordt voortgebouwd. Mede dankzij zijn expertise is het sterftecijfer als gevolg van infecties in de afgelopen decennia sterk teruggedrongen. Hij zorgde ervoor dat het Brandwondencentrum zelfs in internationale kringen hoog aangeschreven stond en nog steeds staat. Hij was altijd op zoek naar nieuwe behandelmethoden en reisde over de hele wereld om te leren en te doceren.

Tot op hoge leeftijd is Rudy als gewaardeerd adviseur betrokken gebleven bij de Brandwonden Stichting en Huidbank. De laatste jaren volgde hij, mede gezien zijn leeftijd, de ontwikkelingen in de brandwondenzorg wat meer op afstand. Tijdens het recentelijk 35-jarig jubileum van de Brandwonden Stichting (in 2006) werd Rudy door collega's en patiënten uitgebreid in het zonnetje gezet. In een bomvolle Utrechtse Stadsschouwburg werd Rudy en zijn vrouw Greetje bedankt voor zijn meer dan bijzondere levenswerk voor mensen met brandwonden.

Met het overlijden van Rudy Hermans er een bijzonder mens heengegaan, door wiens toedoen duizenden mensenlevens gered zijn.