Gemeente Amsterdam



Gezondheidsbeleid Amsterdam 2008-2011

9 januari 2008
-
Merije Sluijs

Het college van B&W heeft ingestemd met de nota `Alle Amsterdammers gezond!'. Hierin is het Amsterdamse gezondheidsbeleid van 2008 tot 2011 vastgelegd.

Om de gezondheidsproblemen onder Amsterdammers aan te pakken is voor de komende vier jaar extra aandacht voor vier thema's: * De psychosociale gezondheid van de Amsterdammers: depressie, gedragstoornissen en suïcide.
* Het gebruik van genotmiddelen: niet alleen alcohol en tabak, maar ook cannabis en uitgaansdrugs.
* De seksuele gezondheid: veilig vrijen, maar ook seksuele weerbaarheid.
* Beweging en voeding.

Bij de aanpak van deze thema's wordt extra aandacht besteed aan die groepen mensen die kwetsbaarder of vatbaarder zijn voor specifieke gezondheidsproblemen, bij de jeugd en bij volwassenen. Uitgangspunt hierbij is hoe vroeger problemen gesignaleerd worden, hoe groter de gezondheidswinst is die dit oplevert.
Werken aan een goede gezondheid van de Amsterdammers vraagt om veel meer dan alleen aandacht vanuit de zorg. Een deel van de problemen hangt sterk samen met sociaaleconomische positie en leefomgeving. De aanpak van de krachtwijken biedt vanuit gezondheidsoogpunt dus grote kansen. Ook de dwarsverbanden met andere beleidsterreinen zijn essentieel. Meer bewegen vraagt bijvoorbeeld om verbinding van de plannen en activiteiten uit deze nota met de Sportnota en de inrichting van de openbare ruimte.