D66

Kijk vooral ook naar de Antillen en Aruba in termen van kansen en mogelijkheden

9 januari 2008

D66-fractieleider Alexander Pechtold betreurt het mislukken van de geplande besprekingen tussen de Antilliaanse Staten en een delegatie Nederlandse parlementariërs, zo zei hij gisteren in Pauw en Witteman. Hij ziet de noodzaak om in overleg te blijven met de eilandengroep, voornamelijk uit een oogpunt van opbouw en verandering.

Nadat PVV-Kamerlid Hero Brinkman weigerde excuses aan te bieden voor zijn betiteling van de eilandengroep als `corrupt boevennest', werd hem de toegang door de Antilliaanse Staten bij motie tot het overleg ontzegd. Dit tot grote teleurstelling van de Nederlandse delegatie die niet incompleet wilde vergaderen. De 10-daagse rondreis die in het teken zou moeten staan van overleg, opbouw en mogelijkheden, werd hierdoor helaas een nutteloze missie.

"Het is een rare situatie wanneer je over opbouw komt praten en één parlementariër frustreert doelbewust het overleg," aldus Pechtold. "De reactie hierop van Antilliaanse Statenleden begrijp ik maar vind deze niet verstandig. Gun de PVV geen cordon sanitaire . Ik kan me de beslissing van de delegatie om niet incompleet verder te gaan dan ook goed voorstellen."

De sociaal-liberaal erkent dat er problemen zijn die moeten worden opgelost maar kiest ervoor om dat op een opbouwende manier te doen, in plaats van door te schofferen. Hij wil vooral veel energie steken in de opbouw en de kansen van de Antillen en Aruba. "We hebben een toekomst samen, laten we de kansen grijpen die er liggen en hervormingen doorvoeren. Het is voor nu en voor later hard nodig om een oplossing te vinden voor de schuldenproblematiek en de criminaliteit zodat we veiligheid en goed bestuur voor de toekomst kunnen garanderen," aldus Pechtold.