Gemeente Eemnes

Persberichten

BEL-samenwerking

Waar zit de gemeenteraad? Waar zit het college van B&W? Wat is de BEL Combinatie? Worden er ambtenaren ontslagen? Wat verandert er voor mij als inwoner van Eemnes? Wat is het nieuwe telefoonnummer? Wat is de BEL-samenwerking?
Op 6 februari 2007 ondertekenen de burgemeesters van Blaricum, Eemnes en Laren de Gemeenschappelijke Regeling die de samenwerking tussen deze drie gemeenten bekrachtigt. Dit is de BEL-samenwerking die op 1 januari 2008 is gestart.

Deze vorm van samenwerken is uniek in Nederland. De drie gemeenten blijven zelfstandig met elk een eigen gemeenteraad, griffier en een eigen college van B&W alsmede een kleine groep ambtenaren ter ondersteuning. De overige ambtenaren van de drie gemeenten worden samengevoegd tot één gemeenschappelijke werkorganisatie.

Is dit een fusie met Laren en Blaricum?
Nee, elke gemeente behoudt haar eigen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders, die het beleid in hun eigen gemeente bepalen. Zo blijft de eigen identiteit van de drie dorpen behouden en blijft de afstand tussen burger en bestuur klein.

Waarom deze samenwerking en geen fusie?
Deze samenwerking waarborgt de kwaliteit van de dienstverlening, nu en in de toekomst. Tegelijkertijd vermindert de kwetsbaarheid van de drie nu relatief kleine gemeentelijke organisaties. Door meer specialistische kennis in huis te kunnen halen, kan ook de dienstverlening aan inwoners van de BEL-gemeenten worden versneld en verbeterd. Toch blijven de korte lijnen tussen onze inwoners en het gemeentebestuur en het college van B&W bij deze samenwerking in stand.

Blijven de ambtenaren in het gemeentehuis bereikbaar? Nee, de ambtenaren werken samen met de ambtenaren van de gemeenten Blaricum en Laren in een nieuwe organisatie, de BEL Combinatie. Deze organisatie is gevestigd in Blaricum aan de Torenlaan 50.

Het loket Burgerzaken is wel in het gemeentehuis bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.

Waar zit de gemeenteraad en de griffier?
De gemeenteraad en de griffier van Eemnes blijven na 1 januari 2008 gevestigd in het gemeentehuis aan de Laarderweg 24a.

Waar zit het college van B&W?
Het college van burgemeester en wethouders van Eemnes blijft na 1 januari 2008 gevestigd in het gemeentehuis aan de Laarderweg 24a.

Wat is de BEL Combinatie?
Op 1 januari 2008 gaat de BEL Combinatie van start. In de BEL Combinatie gaan ambtenaren van de drie gemeenten gezamenlijk aan het werk. Dat heeft voordelen voor efficiency en slagkracht. Een organisatie die groter en daardoor minder kwetsbaar zal zijn dan de drie afzonderlijke ambtelijke apparaten van vroeger. Het volgend jaar is de BEL Combinatie met alle ambtenaren gehuisvest in Blaricum, in het voormalige gemeentehuis aan de Torenlaan 50. In 2009 betrekt de BEL Combinatie een nieuwe kantoor dat wordt gebouwd in Eemnes.

Worden er ambtenaren ontslagen?
Nee, De gevolgen voor het personeel zijn vastgelegd in een Sociaal Statuut dat door de vakbonden is goedgekeurd. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Wat verandert er voor mij als inwoner van Eemnes? In eerste instantie niet heel veel. Wij hebben een nieuw telefoonnummer 035-7513 333 en de ambtenaren zijn verhuisd naar Blaricum, Torenlaan 50. U moet dus naar een ander adres als u vragen heeft.

Het loket burgerzaken blijft in het gemeentehuis en ook het gemeentebestuur en het college van B&W blijft daar gevestigd.

Wij willen met deze samenwerking een kwaliteitslag maken en hopen dat u in de loop van 2008 zult merken dat onze dienstverlening efficiënter is geworden.

Wat is het nieuwe telefoonnummer?
U kunt de gemeente Eemnes telefonisch bereiken onder nummer 035 75 13 333.

Het faxnummer is 035 75 13 334

(Gepubliceerd 09-01-2008)