Gemeente Eemnes

Persberichten

Ludieke en smakelijke start van uniek BEL-experiment

De stemming was opperbest. Tussen het eten van de croissantjes, gebakken spek en roereieren door wensten de ambtenaren elkaar de beste wensen.

Meine Bruinsma, tijdelijk aangesteld als directeur van de grote ambtelijke organisatie, sprak de aanwezigen toe: ,,Dit is een uniek moment in bestuurlijk Nederland. Deze samenwerking is nog nooit vertoond en wordt met grote belangstelling gevolgd. Het is de laatste anderhalf jaar veel papier geweest, maar vandaag gaat het beginnen. Als het goed is, doet de telefoon het en doet het netwerk het. Altijd spannend bij zo'n reorganisatie; de drie gemeenten schakelen van drie computersystemen over op één gezamenlijk systeem.

Voordat het zover was, leerden de BEL-ambtenaren een belangrijke les, waar ze de rest van het jaar nog veel profijt van zullen hebben; hoe tegelijkertijd drie ballen in de lucht te houden. Nadat ze zelf de lange tafels buiten hadden gezet, kregen ze een workshop jongleren van de nationale kampioenen Niels Duinker (2007) en Marco Bonisomo (2006). Omdat alle begin moeilijk is, werd langzaam begonnen met één jongleerbal. ,,De bal waar je nu mee werkt, staat voor je eigen gemeente, dus laat hem niet te veel vallen.'' Met twee ballen en het overgooien naar een collega en in je handen klappen, werd het kunstje al een stuk lastiger. De ballen rolden her en der door de tent. Uiteindelijk werd het doel (drie ballen in de lucht) gehaald.

(Gepubliceerd 09-01-2008)