Ingezonden persbericht


Persbericht : Aanzet tot oprichting nieuwe senioren partij "Senioren Perspectief".

Nu de kamer in ruime meerderheid akkoord is gegaan met het compromis betreffende de nieuwe berekening "Eigen bijdrage AWBZ" heb ik het voornemen de aanzet te gaan geven tot een nieuwe landelijke senioren partij. Het is mij gebleken, dat geen enkele fractie de handelswijze van de regering niet pikt. Voor mij is het gehele dossier een vorm van onbetrouwbaar bestuur. De staatssecretaris heeft tijdens de debatten met de kamer ook onwaarheden verkondigd. Volgens haar kon men niet eerder waarschuwen, omdat de gegevens van de belastingdienst over 2006 er nog niet eerder waren. Dit doe ik af als klinkklare onzin!
Inkomens van ouderen en gehandicapten wijzigen door de jaren weinig tot niets. Dus wanneer er eerder was gecommuniceerd met de rekenformule, dan hadden boekhouders en accountants al veel eerder voorlopige berekeningen voor hun cliënten kunnen maken. Velen zijn in 2003 misleid en ook de communicatie is beneden alle peil geweest. Voeg daarbij dat ouderen steeds meer in de kou blijven staan, valt mij niets anders te doen, dan het heft in handen te nemen. Er bestaat ook nog niet echt een visie hoe de problemen met de vergrijzing moeten worden aangepakt. Van de huidige partijen valt weinig te verwachten. Politieke keuzes vallen vaak in het nadeel van ouderen uit. O.a. loopt de kwaliteit in de ouderen zorg hard achteruit. De nieuwe zorg zwaarte pakketten zijn hier een voorbeeld van. Thuis zorg wordt totaal verkeerd georganiseerd.
En zo kan ik nog meer voorbeelden geven.
Nu er veel verkeerd gaat in het ouderen beleid, ben ik voornemens de aanzet te gaan geven tot de oprichting van een nieuwe landelijke senioren partij. Mij is de afgelopen weken als bevestiging duidelijk geworden, dat ouderen onvoldoende in Den Haag worden vertegenwoordigd. Alleen moet eerst duidelijk worden of er voldoende draagvlak bestaat. Daar voor is er o.a. contact opgenomen met de samenwerkende ouderen bonden en de branche organisatie "Actiz". Natuurlijk zullen deze organisaties zich niet moeten vereenzelvigen met de partij, maar als communicatie middel is het essentieel. Eigen marktonderzoeken, maar ook contacten met de pers zullen een rol gaan spelen bij de uiteindelijke beslissing, om tot een nieuwe partij te gaan komen. Voorlopig om indruk te krijgen welke richting de partij op zal gaan noem ik een aantal speerpunten:
1. Inspelen op keuzes van ouderen, daarbij zal de regelgeving van indicering worden gewijzigd. Dus niet wat de overheid denkt wat goed is voor de burger, maar wat die zelfde burger zelf wil. Het aantal zorgplaatsen in verzorgingshuizen zal dan ook niet verminderd maar vergroot worden Immers ouderen moeten zelf de keuze hebben thuis te blijven wonen, of in een verzorgingshuis te gaan wonen. B.v. kan eenzaamheid een uitgangspunt zijn. Bij de steeds zwaardere indicatie wordt dit steeds moeilijker.
2. De kwaliteit in verzorging- en verpleeghuizen moet duidelijk verbeterd worden, daarvoor dienen inkomens in de zorg verhoogd worden. Wanneer dit niet gebeurt, zal de toekomst met toenemende vergrijzing mega problemen opleveren. In management lagen zal ingegrepen moeten worden, waarbij meer mensen op de vloer werkzaam zullen worden.
3. Voor verpleeghuizen zullen wettelijke veiligheid regels ontwikkeld moeten worden.
4. De thuiszorg moet beter aansluiten op de behoefte van de cliënt. De indicatie moet door professionals gevoerd worden, waarbij huisartsen als adviseur gehoord dienen te worden. Gemeenten zijn hier niet toe instaat. Zij kennen de cliënt ook niet.
5. Bewoners van zorginstellingen dienen vanuit de algemene middelen verzekerd te worden. Eigen bijdragen AWBZ dienen dan ook afgeschaft te worden.
6. Aan sociale contacten van ouderen dient meer aandacht geschonken te worden. Eenzaamheid kan door verdere vergrijzing extra problemen met zich mee brengen.
7. Ouderen moeten echt serieus genomen worden en niet gezien worden zuiver als kostenpost.
8. Gratis openbaar vervoer voor mensen boven de 65, zowel trein, tram als bus. Maar ook het taxivervoer zal verder gesubsidieerd, maar ook betrouwbaarder moeten worden.
9. Arbeidsparticipatie voor vijftigers en zestigers zal verder ontwikkeld moeten worden, maar zonder dwang. En moet niet zo zijn dat ouderen van boven de vijftig gedwongen worden werkzaamheden te gaan verrichten dik onder het eigen niveau, wanneer bekend is dat het participeren op het eigen niveau volkomen onmogelijk blijkt. Gespecialiseerde reïntegratie bureaus kunnen een rol spelen, maar dan dient echte arbeidsbemiddeling het uitgangspunt zijn.
10. Bij nieuwe wettelijke regelingen betreffende het ontslagrecht zullen senioren beschermd worden. Bij ontslag binnen deze categorie zal bij het opnieuw invullen van de vacature iemand van een vergelijkbare leeftijd worden aangenomen. Als dekking zal er o.a. bezuinigd kunnen worden op ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. Daarbij zal steeds het uitgangspunt moeten zijn, dat eerst onze eigen zaken op orde dienen te zijn, voordat in het buitenland hulp wordt geboden. Natuurlijk zullen verdragen gerespecteerd worden, maar verder zal terughoudendheid geboden worden. Controle op overheidsuitgaven zal verstevigd worden. Daarbij verwijs ik naar www.leoverhoef.nl
Ik ben er van overtuigd, dat bij goed financieel beleid ouderen en andere zwakkeren beter beschermd kunnen worden en serieuze inkomens verhogingen tegemoet kunnen gaan zien.

De partij zal pas aan volgende verkiezingen mee gaan doen, wanneer alles goed organisatorisch geregeld is en dat problemen zoals die met vorige ouderen partijen ontstonden bij voorbaat zijn uitgesloten. Het is voor mij een uitdaging aan deze beleidsombuiging de komende tijd te gaan werken. Reacties zie ik met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Arjan Gelder (Tel. 06 403 32 423)
Weissenbruchstraat 16,
1816 KR Alkmaar.
E-mail: ekt@planet.nl

Alkmaar, Januari 2008.