D66

Behoud het Koninklijk Concertgebouworkest

9 januari 2008

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) heeft vragen gesteld aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over het Koninklijke Concertgebouworkest. Hij wil van de minister weten of deze met hem van mening is dat het Koninklijk Concertgebouworkest tot de top van de Nederlandse Cultuur moet blijven behoren. Van der Ham meent dat er in dat geval maatregelen genomen moeten worden om goede jonge mensen te behouden en aan te wenden voor het Concertgebouworkest.

Al in September 2006 hebben Van der Ham en zijn toenmalige D66-collega Boris Dittrich vragen gesteld over het Concertgebouworkest. De toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft destijds aangegeven de belangen van dit orkest voor de Nederlandse cultuur op waarde te schatten. Tevens gaf de minister aan te erkennen dat het orkest de grenzen van haar succesvolle cultureel ondernemerschap heeft bereikt en als zodanig tot uitbreiding genaakt is.

Het is nu aan de nieuwe minister van cultuur, Ronald Plasterk (PvdA), om de toezeggingen van zijn voorganger bij te vallen. Van der Ham: "D66 gaat er van uit dat de minister maatregelen gaat nemen om het bestaan van het Concertgebouworkest op het hoge niveau waarin zij opereert, te verzekeren."