Gemeente Sittard-Geleen



01_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Zwerfafval? Samen oppakken!

Scholenproject over zwerfafval in Glanerbrook van start!

Sittard-Geleen, 7 januari 2008 -- Woensdag 9 januari geeft wethouder Widdershoven het startschot voor een scholenproject over zwerfafval. Onder het motto 'Zwerfafval? Samen oppakken!' krijgen kinderen van een 5-tal basisscholen een lesprogramma over zwerfafval aangeboden. NOPTRA Safety begeleidt de lessen samen met een toezichthouder van de gemeente . 'Zwerfafval is een probleem van ons allemaal' zo zegt wethouder Ingrid Widdershoven. 'We moeten daarom vroeg beginnen kinderen hiervan bewust te maken. Ze spelenderwijs leren hoe om te gaan met de eigen omgeving en het milieu'.

Het scholenproject maakt deel uit van het meerjarig project zwerfafval. Via verschillende deelprojecten wil de gemeente het zwerfafval de komende drie jaren terugdringen met tenminste 25 procent. Een ambitieuze maar haalbare doelstelling. Een belangrijk onderdeel van het zwerfafvalproject is de samenwerking met en participatie van de inwoners. Het is in feite immers het gedrag van de burger zélf dat bepaalt hoe schoon (of vuil) de omgeving is. Met het scholenproject beginnen we aan de basis en maken we kinderen bewust van het probleem en leren we ze zuinig te zijn op de eigen leefomgeving en wat ze zelf kunnen bijdragen aan een schonere omgeving. En, ze steken zelf de handen uit de mouwen om de schoolomgeving schoon te maken. Ook krijgen de kinderen opdracht om een schilderij over en mét afval te maken. Een échte uitdaging want er is een spannende prijs mee te winnen. Op 28 maart 2008 wordt het project afgesloten met een gezamenlijk slotevenement, waarop de winnende klas bekend wordt gemaakt.

Wat gaat er gebeuren woensdag 9 januari

12.30 uur: met de bus vanaf schoolplein naar Glanerbrook

13.00 / 13.15 uur: aankomst bij Glanerbrook
13.00 -- 13.30 uur: samen broodje eten

13.30 -- 13.45 uur: welkom en startschot door wethouder Ingrid Widdershoven 13.45 -- 14.30 uur: estafette afvalrace met prijsuitreiking

14.30 -- 1600 uur: disco-schaatsen

16.30 uur: vertrek bus terug naar school


---