Sociaal-Economische Raad

Vakbond De Unie overtreedt SER-Fusiegedragsregels

9 januari 2008 - De Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de SER heeft De Unie, vakbond voor industrie en dienstverlening, een openbare berisping gegeven wegens ernstige overtreding van de SER-Fusiegedragsregels. De Unie heeft de geheimhoudingsplicht geschonden door op haar website en aan de pers inhoudelijke informatie te geven over een vertrouwelijk overleg op 11 september 2007 tussen ABN AMRO en de vakbonden over de voorgenomen fusie tussen ABN AMRO en Barclays. Dit is in strijd met artikel 7 lid 2 van de Fusiegedragsregels.

De geheimhoudingsregeling is een van de belangrijkste pijlers van de SER-Fusiegedragsregels. De betrokken partijen kunnen alleen in alle openheid met elkaar communiceren als ze erop kunnen vertrouwen dat geen van hen mededelingen naar buiten doet over de inhoud en het verloop van de besprekingen. Daaronder vallen ook kwalificaties en sfeertekeningen. Of deze wel of niet koersgevoelig zijn, is hierbij niet van belang.

De Geschillencommissie Fusiegedragsregels vindt dat deze niet-naleving van de Fusiegedragsregels een ernstig karakter draagt en in ernstige mate verwijtbaar is. Daarom maakt de commissie haar uitspraak actief openbaar door middel van een persbericht.

De SER-Fusiegedragsregels bestaan al sinds 1971 en beschermen de belangen van werknemers bij een fusie. Bedrijven moeten een fusievoornemen vooraf bij de SER melden en de betrokken vakbonden tijdig informeren, nog vóórdat er een openbare mededeling wordt gedaan over een geplande fusie. De Geschillencommissie Fusiegedragsregels behandelt klachten over overtredingen van die regels. Als de geschillencommissie het eens is met een klacht, kan zij een openbare berisping geven.



Sociaal-Economische Raad