Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 januari 2008

Eigen balie jongerenloket bereikt jongeren nog beter

Het jongerenloket krijgt vanaf februari 2008 een eigen balie op het 'Werkplein' in het bedrijfsverzamelgebouw achter De Vest. Hiermee wil het loket nog meer jongeren zonder startkwalificatie (mbo2 of havo/vwo) bereiken om ze op weg te helpen naar school of werk. Op dit moment bestaat het loket alleen 'virtueel'.

Door met een eigen balie te werken, krijgt het jongerenloket een meer herkenbaar gezicht. Daardoor zullen jongeren eerder naar het loket gaan voor informatie of hulp. Daarnaast is het de bedoeling dat de medewerkers van het loket ook langs zullen gaan bij tiener- of jongerencentra of evenementen, zodat zoveel mogelijk jongeren ondersteuning aangeboden kunnen krijgen.

Verder gaat het aantal partijen dat deelneemt aan het loket uitbreiden. De kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en het MBO sluiten zich aan bij het huidige samenwerkingsverband, dat uit het Centrum voor Werk en Inkomen, de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie en de gemeenten in Noord-Kennemerland bestaat.

Toekomstige werklozen
Het huidige jongerenloket is in 2005 in het leven geroepen om langdurige werkloosheid onder jongeren te voorkomen. Het loket zorgt ervoor dat jongeren zo snel mogelijk worden 'opgepakt' en een passend traject (leren, of leren en werken) krijgen aangeboden.

Inmiddels is, ook door de huidige economische ontwikkelingen, de werkloosheid onder jongeren sterk gedaald. Wel is het nodig extra aandacht te besteden aan het behalen van een startkwalificatie. Dat is het terrein waarop het jongerenloket zich inzet, en waarin de uitbreiding van de samenwerking haar meerwaarde heeft. Jongeren zonder startkwalificatie zijn de toekomstige werklozen: ze gaan vroeg van school, hoppen van baantje naar baantje en worden vervolgens werkeloos omdat ze te 'oud' zijn. Ze vallen dan niet meer onder het jeugdloon en zijn daardoor te duur voor werkgevers. Het loket kan deze jongeren een betere (en voor hen interessante) loopbaan aanbieden, zoals een werkend leren baan, zodat ze uiteindelijk toch met een goed diploma op zak de arbeidsmarkt opgaan en veel kansrijker zijn.

Totaal pakket
Het jongerenloket vormt, samen met een aantal andere preventieve maatregelen zoals de zorgteams op scholen, een totaal pakket dat ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie behalen. De balie van het jongerenloket is er vanaf februari en is er voor een proefperiode van 2 jaar.

Meer informatie:
Bregje van der Steeg (afdeling Communicatie), tel. (072) 548 8934.


-----------------------


---- --