Media alert

9 januari 2008

Energiebesparing in datacenters hoeft niet duur of complex te zijn

~ NetApp biedt inzicht in technieken voor energiezuinige inrichting datacenter ~

Het blijft voor organisaties een uitdaging om datacenters zo efficiënt mogelijk in te richten en om een zo minimaal mogelijk energieverbruik te realiseren. Om milieu en kosten te besparen, zijn bedrijven op zoek naar de juiste technieken voor een energiezuinige omgeving in het datacenter. NetApp, wereldwijde leverancier van storage-oplossingen, biedt inzicht in technieken en geeft tips die bijdragen aan de reductie van energieverspilling:


1. Meten is weten Inspanningen om energieverbruik te reduceren beginnen met metingen. Op de energienota staat niet omschreven waar stroom naartoe gaat, beheerders moeten dus zelf meten waar in de serverruimte de meeste energie verbruikt wordt.
2. Virtualisatie en consolidatie van IT-systemen Servervirtualisatie is hot en niet voor niets. Deze techniek kan de levensduur van een datacenter verlengen doordat bespaard wordt op ruimte, energieverbruik en koeling.
3. Datamanagement: verwijder kopieën Een snelle toename van de hoeveelheid data en de aanwezigheid van duplicaties van gegevens in de opslagomgeving leiden tot onnodig verbruik van aanwezige middelen en verspilling van energie. Een grondige analyse toont aan hoeveel onnodige kopieën aanwezig zijn en met juist datamanagement kunnen deze verwijderd worden.
4. Overkoeling is overbodig De meeste datacenters worden gekoeld op basis van aanbevelingen van de leverancier. Deze adviezen worden echter gebaseerd op uitzonderlijke condities, waardoor het datacenter veelal onnodig gekoeld wordt.
5. Natuurkundig inzicht Hete lucht stijgt en koude lucht daalt. Deze kennis biedt voordelen bij de inrichting van het datacenter en de inzet van koelingtechnieken. Ook een juiste scheiding tussen koele en warme zones betekent minder verspilling en dit hoeft niet duur of complex te zijn: een gordijn kan al uitkomst bieden.
6. Maximaal gebruik buitenlucht Kunstmatige luchtstromen kosten veel meer energie dan de buitenlucht. Als de lucht buiten kouder is dan binnen het datacenter, kan deze lucht ingezet worden als koeling waardoor kosten voor airconditioning uitgespaard kunnen worden. Is de buitenlucht warmer, dan kunnen ventilatoren ingezet worden voor koeling van het datacenter.
7. Inzet van kinetische UPS s Traditionele datacenters gebruiken acid batterijen voor het opslaan van energie. Kinetische UPS s slaan energie op als beweging met een efficiëntiegraad van 97,7% en verliezen de helft minder energie dan batterijen.
8. Continu monitoren en bijsturen Regelmatige controle van apparatuur in het datacenter is een vereiste. Een continu proces van monitoren en bijsturen (bij voorkeur 24 uur per dag, 7 dagen per week) draagt aanzienlijk bij aan een energiezuinige omgeving.

De inrichting van het datacenter wordt bepaald door bedrijfsspecifieke eigenschappen. De aanwezige IT-apparatuur moet energiebesparende maatregelen natuurlijk wel kunnen ondersteunen , zegt Theo van Teylingen, Country Director Nederland bij NetApp. Eenvoudige en goedkope oplossingen kunnen echter al snel resulteren in besparing van energie en kosten.

(457 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Network Appliance
Network Appliance is marktleider in geïntegreerde storage-oplossingen voor data-intensieve bedrijfsomgevingen. Sinds de oprichting in 1992 levert Network Appliance eersteklas technologie, producten en partners om datamanagement te vereenvoudigen. Informatie over de oplossingen en diensten van Network Appliance is beschikbaar op www.netapp.com .

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Vera Kops van LEWIS Global Public Relations: Tel: 040-235 46 00 Fax: 040-235 46 01 E-mail: verak@lewispr.com www.lewispr.com

Voor meer informatie over NetApp kunt u contact opnemen met Ronald Sens, NetApp: Tel: 020- 6394193
E-mail: ronald.sens@netapp.com

LEWIS Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com