Gemeente Alkmaar



Alkmaar, 8 januari 2008

Medisch Centrum Alkmaar kan op huidige locatie blijven

Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) kan op de huidige locatie haar toekomstplannen realiseren, zonder dat dit ten koste gaat van de Alkmaarderhout. Dit blijkt uit het onderzoek dat door de gemeente is uitgevoerd. Hetzelfde onderzoek geeft aan dat er geen geschikte alternatieve locaties voor dit topklinische ziekenhuis zijn. De onderzochte locaties bieden geen oplossing. Op basis daarvan stelt het college dat het MCA op de huidige locatie kan blijven.

De huidige collegepartijen spraken in het collegeprogramma 2006-2010 af onderzoek te doen naar een mogelijke nieuwe locatie voor het MCA. De reden was de zorg dat toekomstige groei van het ziekenhuis ten koste zou gaan van de Alkmaarderhout. Ook was er zorg over de bereikbaarheid, de parkeerproblemen en de luchtkwaliteit rond het MCA als het ziekenhuis op deze plek blijft.

De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat er geen passend alternatief is voor de huidige locatie. Wethouder Wim van Veen stelt namens het college: "Een ziekenhuis van het kaliber van het MCA hoort in Alkmaar. Het is een van de pijlers voor de regionale economie, als grootste werkgever van Alkmaar. Daarom verdient het ziekenhuis ook een uitstekende plek in Alkmaar." Slechts drie plekken in Alkmaar bieden voldoende ruimte: Overstad, Boekelermeer en het gebied tussen de Schermerdijk en de N242. Alle drie de locaties zijn -weliswaar om verschillende redenen- niet geschikt of haalbaar."

Het college heeft ook de toekomstplannen van het MCA kritisch tegen het licht gehouden. Daaruit blijkt dat bij de toekomstige bouwactiviteiten vooral wordt ingezet op het zoveel mogelijk compact bouwen. Minder aan de randen en meer naar binnen gericht. Daarmee lijkt dat de vrees voor verdere aantasting van de Alkmaarderhout niet steunt op goede gronden.

De problemen die in de toekomst kunnen ontstaan rond de huidige locatie, lijken oplosbaar. Het college wijst hierbij ondermeer op de plannen om de Singelgarage substantieel uit te breiden, op ideeën om de bevoorrading van het ziekenhuis te laten verlopen via een distributiecentrum, en op de strategische ligging van het ziekenhuis, waardoor goede busverbindingen met de regio worden geboden. Oplossingen voor de inrichting van het ziekenhuisterrein, het parkeren, de bereikbaarheid en de bevoorrading wil het college van B&W in het overleg met het MCA inbrengen. Daarbij zullen ook de buurtbewoners actief betrokken worden.

Het college biedt de rapportage 'Haalbaarheidsstudie verplaatsing MCA 2006-2007' aan de gemeenteraad aan. Het college stelt de gemeenteraad voor geen inzet meer te plegen omtrent verplaatsing van het MCA en alle energie te richten op effecten van de korte en lange termijnplannen van het MCA . Wim van Veen: "De gespreksonderwerpen zijn in ieder geval: bereikbaarheid, parkeren, inrichting van de fysieke buitenruimte, en voorgenomen verbouwing van de het ziekenhuis op korte en lange termijn. Daarbij moeten we nadrukkelijk oog hebben voor het woon- en leefgenot van bewoners uit de directe omgeving van het ziekenhuis. Natuurlijk zullen we de ontwikkelingen van het MCA ook betrekken bij het opstellen van de gemeentelijke visie op Alkmaar in 2030."




Gemeente Alkmaar