Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Hart voor de zaak
De spiritualiteit van het dagelijks werk

Voor veel mensen is werken een economische noodzaak, een kwestie van 'heilig moeten'. Maar het kan ook anders. In het boek Hart voor de zaak - De spiritualiteit van het dagelijks leven bieden twaalf mensen die actief zijn op het snijvlak van business en spiritualiteit hun inspirerende visie op werk.

De tijd dat zingeving was voorbehouden aan de kerk is voorbij. De Grote Antwoorden hebben voor velen hun geldigheid verloren, maar de Grote Vragen zijn gebleven. Dus gaat de moderne mens op zoek en hij doet dat op andere plekken dan vroeger. Bijvoorbeeld op de werkvloer. In een tijd dat religieuze kaders wegvallen, wordt werk een steeds belangrijker factor bij het zoeken naar zin. Er is dan ook een groeiende interesse voor de spiritualiteit van de werkplek - spiritualiteit midden in de stroom van het leven.

Van top-managers uit het zakenleven tot een zen-coach, en van een 83-jarige hoogleraar business spiritualiteit tot een beginnende manager die het begrip business spiritualiteit in de praktijk uitvond. Al deze mensen laten zien dat werk om meer draait dan om geld verdienen en dat de werkvloer zich ook prima leent voor zingeving.

Wat opvalt aan de verhalen is de nuchtere toon. Ze zitten geen van allen in de ''zweefhoek''. Het zijn managers, wetenschappers, zakenmensen en coaches die hun vak verstaan en beseffen dat zingeving nooit los kan staan van zakelijkheid. Sterker nog, dat het wezen van werk is gelegen in een goede balans. De een noemt het business spiritualiteit, de ander servant leadership, human resource management, schitterend ondernemen, Rijnlands organiseren, slow management of zen. De naam en de benadering verschillen, maar in de kern hebben ze het allemaal over hetzelfde: het runnen van een organisatie met oog voor markt en mensen, zaken doen met hoofd en hart. Dat is niet soft of zweverig. Het is uit zakelijk oogpunt zelfs buitengewoon verstandig.

In al hun diversiteit hebben de geïnterviewden een ding gemeen: een passie voor werk. Het zijn mensen met hart voor de zaak. Werk is voor hen geen kwestie van moeten, maar van mogen. Geen plicht, maar een voorrecht. Een kans om je passie vorm te geven en jezelf of anderen te helpen hun bestemming te vinden. In de spiritualiteit van het dagelijks werk draait het om talenten, waarden en het bedrijf als learning community. Zij laten zien dat zingeving en werk een inspirerende combinatie vormen.

Dit boek bevat onder meer gesprekken met Paul de Blot (Nyenrode), Brigitte van Baren (Zen-coach), Tex Gunning (Vedior), Cees Waaijman (KUN), Doekle Terpstra (HBO Raad), Ed Voerman (Servant Leadership Center), Huib Klamer (VNO-NCW) en Andries Knevel (EO).

..........
Journaliste Petra Pronk maakte eerder portretten van Antoine Bodar, Harry Kuitert, Paul de Blot en Dick de Zeeuw.

Boekgegevens:
ISBN 978 90 259 58817, paperback, 153 blz., E 14,90 Hart voor de zaak is verschenen bij uitgeverij Ten Have.

Bestellen:

Hart voor de zaak
Hart voor de zaak
Petra Pronk