Ingezonden persbericht


Bedrijfsleven schreeuwt om stagiairs

Er vindt zich een opvallende trend plaats op de stagemarkt. Steeds meer bedrijven gaan op zoek naar stagiairs terwijl het tekort aan stagiairs toeneemt. Met als gevolg onvervulbare vacatures en een ruime vacature keuze voor stagiairs. Dit concludeert online stagebemiddelaar Stageplaza.nl.

Landelijk personeelstekort

De belangrijkste knelpunten bij vacaturevulling voor bedrijven zijn een tekort aan kandidaten. Kandidaten hebben onvoldoende ervaring, opleiding en onvoldoende motivatie. Goede vakmensen zijn tegelijkertijd steeds moeilijker te vinden door de vergrijzing en ontgroening. Bedrijven kiezen om die redenen steeds meer voor stagiairs. De studenten vervullen de openstaande vacatures en treden na het afronden van hun studie vaak in dienst bij deze bedrijven.

Tekort in technische branche het grootste
Stageplaza.nl constateerde de afgelopen jaren al een groeiend tekort aan stagiairs op het gebied van ICT en techniek. Na een tekort aan stagiairs in deze branches volgen nu ook tekorten in de zakelijke dienstverlening, bouw, productie, zorg en de grafische branche. Het aantal onvervulbare vacatures zijn in deze branches de afgelopen jaren flink gestegen. Vooral in de technische branche loopt het tekort op.

Stagiairs aantrekken

Bedrijven nemen steeds meer maatregelen om stagiairs te werven. De bedrijven maken gebruik van externe bemiddelingsbureaus om hun vacature(s) te vullen en deinzen niet terug van hogere stagevergoeding, extra s zoals bonussen en een auto van de zaak.

Groeiend tekort

De laatste 3 maanden is het aantal inschrijvingen van bedrijven bij Stageplaza met 8% gestegen. Daardoor is het aantal openstaande vacatures in 2007 en 2008 hoger dan ooit. Stageplaza.nl verwacht door de aantrekkende arbeidsmarkt ook in 2008 een overschot aan leerbedrijven en een tekort aan stagiairs.



Ingezonden persbericht