Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 9 januari 2008

Meer aandacht voor mensen- en arbeidsrechten

De Nederlandse detailhandel koopt veel producten buiten Europa. China en India zijn belangrijke partners voor Nederlandse winkelbedrijven. Door de groeiende aandacht van consumenten voor mensen- en arbeidsrechten roept de Raad Nederlandse Detailhandel winkeliers op om bij het kopen en laten maken van artikelen buiten Europa voldoende aandacht te besteden aan het voorkomen van zaken als dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie.

Net als in Nederland hebben werknemers buiten Europa recht op vrijheid van vakvereniging, een wettig arbeidscontract en collectieve arbeidsonderhandelingen, maar ook een loon dat de basisbehoeften van het gezin dekt, het voorkomen van buitensporig overwerk en een gezonde en veilige werkplek zijn van groot belang. Dat is de normaalste zaak van de wereld voor Nederland, maar nog niet overal in Europa, laat staan daar buiten.

BSCI
Nederlandse winkeliers besteden steeds meer aandacht aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Een groot aantal winkelbedrijven verenigde zich in het Business Social Compliance Initiative (BSCI). BSCI is een breed Europees initiatief om MVO voor winkeliers ook praktisch mogelijk te maken.

BSCI heeft inmiddels meer dan 100 leden in diverse Europese landen. Deze leden vertegenwoordigen een inkoopwaarde van meer dan 115 miljard euro. In 2006 zijn bij elkaar 2000 werkbezoeken gebracht aan verschillende leveranciers in risicolanden. Deze leveranciers zorgen voor een totale werkgelegenheid voor 1 miljoen werknemers.

Mensen- en arbeidsrechten zijn uitgangspunt in de gedragscode van de BSCI. Door intensief samen te werken met eenzelfde gedragscode wordt onduidelijkheid voor fabrikanten en leveranciers in de productielanden voorkomen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht