Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Walnootbomen helpen klimaatverandering tegen te gaan

PvdA wil 'klimaatbosjes' in Bomenverordening

Er moeten in Haarlem zogenaamde 'klimaatbosjes' komen. Dit zijn minimaal drie walnootbomen die in een opvallende driehoeksvorm worden gepland. Walnootbomen halen extra veel CO2 uit de lucht en leveren daarmee een bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering. Door walnootbomen in opvallende driehoeken te plaatsen kan de bewustwording over klimaatverandering worden vergroot. Dit zal de PvdA donderdag 10 januari voorstellen bij de behandeling van de Bomenverordening in de raadscommissie Beheer.

Walnootbomen halen extra veel CO2 uit de lucht en houden dat minstens honderd jaar vast. PvdA-raadslid Marjan Zoon: "Door op verschillende plekken in de stad dit soort walnootbomen in opvallende driehoeken te planten ontstaan herkenbare bakens, die het publiek bewust maken van de klimaatverandering en hen inspireren zelf ook iets te doen aan de klimaatproblematiek. In onder meer Leeuwarden zijn al dit soort klimaatbosjes geplant. Wij willen dat ook Haarlem hieraan meedoet en willen daarom de klimaatbosjes opnemen in de Bomenverordening".

De PvdA wil door middel van deze klimaatbosjes in de verordening de relatie leggen tussen productie van zuurstof en de opname van CO2. Zoon: "Groen zorgt voor de constante verversing van de lucht die wij inademen, dat leert elk kind op de basisschool. Groen wordt mede daarom als gemeengoed beschouwd. Dat groen ook betekenis heeft bij de zuivering van de lucht is minder bekend, maar sinds de luchtkwaliteit een urgentie is geworden is hier hernieuwde aandacht voor. De klimaatbosjes kunnen hieraan bijdragen".

In Haarlem geldt een herplantplicht: voor elke boom die gekapt wordt, wordt een andere boom geplant. Door hiervoor waar mogelijk duurzame walnootbomen te gebruiken kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen: er blijft voldoende groen in de stad en er wordt een bijdrage geleverd aan het tegengaan van de klimaatverandering.

*** EINDE PERSBERICHT ***