Ingezonden persbericht


Persberichten

Wildlife avontuur begint op Vakantiebeurs 2008

Publicatiedatum: 07-12-2007

Persbericht
Utrecht, 7 december 2007

Themaroute met gespecialiseerde exposanten

Een jungletrekking in Ecuador, ijsberen spotten in Canada, onder water op zoek naar witte haaien, wandelen door de oerwouden inclusief een ontmoeting met berggorilla's of spoorzoeken voor kinderen in Afrika. Een onvergetelijke vakantie in het teken van wilde dieren kan al beginnen op de Vakantiebeurs 2008. Gespecialiseerde exposanten brengen het meest actuele aanbod overzichtelijk bij elkaar op de themaroute 'Wildlife', een van de primeurs op de Vakantiebeurs, die van woensdag 9 januari tot en met zondag 13 januari 2008 wordt gehouden in Jaarbeurs Utrecht. Bij de informatiebalies is een gratis plattegrond van deze route beschikbaar en van de andere themaroutes die op de Vakantiebeurs kunnen worden gevolgd: Kids & Go, Hiking & Cycling, Diving, Luxury Travel, Festivals & Events en Citybreaks. Door het volgen van de route komen de liefhebbers van deze speciale themareizen in direct contact met de gespecialiseerde aanbieders.

Boomstamboot
Het wildlife avontuur op de Vakantiebeurs kan bijvoorbeeld beginnen bij reisorganisatie Chalinga met in het programma een reis per boomstamboot door de oerwouden van Ecuador of Peru. Hier leven nog bevolkingsgroepen, waarvan de meerderheid nooit of nog nauwelijks met de toerist in aanraking is geweest. Afhankelijk van de wensen van de reizigers duren deze trektochten vier tot acht dagen. Ze worden begeleid door gidsen die Chalinga heeft gecontracteerd. Het is ook mogelijk om bij deze exposant een cruise te boeken naar de Galápagos eilanden.

Migratie
Ook Afrika is zo'n reisbestemming die in zichzelf al een groot stuk avontuur herbergt, zeker met de brede variëteit aan safarimogelijkheden. Exposant Makor Reizen laat de gasten getuige zijn van de imposante wild trektocht tussen de Serengeti en Masai Mara. Deze gigantische migratie van anderhalf miljoen wilde beesten richting Serengeti speelt zich af van oktober tot in januari en de beweging terug voltrekt zich tussen juli en augustus. Makor Reizen heeft een groot aantal Masai gidsen in dienst, die precies weten waar de dieren zich bevinden en kunnen worden gespot. Garanties zijn niet te geven voor dit avontuur, maar de bekendheid van de gidsen met dier en omgeving waarborgt min of meer dat de gasten het imposante en avontuurlijke schouwspel van dichtbij kunnen meemaken.

'Great white'
Van een heel ander karakter is de zoektocht naar de witte haai aan de westkust van Afrika, wat mogelijk wordt gemaakt door onder andere Club Africa. De gasten krijgen zelfs de gelegenheid om in een kooi onder water oog in oog te komen met de 'great white'. Eén van de beste locaties voor dit unieke avontuur is de 'shark allee' in de Gansbaai bij Hermanus, niet ver van Kaapstad waar zich talrijke witte haaien ophouden, maar ook zeer vreedzame walvissen die hier kalven.

'Big Five'
Trouwen in Afrika lijkt ook steeds meer in te komen en exposant African Safari Lodges zal daar tijdens de Vakantiebeurs extra nadruk op gaan leggen. De luxe lodges die aan bruidspaar en familie ter beschikking worden gesteld liggen in het gebied Limpopo bij het Krugerpark, zodat de huwelijksfestiviteiten kunnen worden gecombineerd met een kennismaking met de 'Big Five', zoals de meest aansprekende Afrikaanse dieren worden genoemd. Meestal worden als de grote vijf aangeprezen de olifant, neushoorn, buffel, luipaard en leeuw die alle vijf, met wat geluk, in één park te zien zijn. Kinderen kunnen meedoen aan spoorzoektochten met wilde dieren als richtpunt. Nelspruit en Hoedspruit zijn de aanvliegluchthavens voor deze avontuurlijke reis, die in samenwerking met locale reispartners wordt uitgevoerd. De lodges voor jong en oud liggen in de malariavrije gebieden rond het grote nationale park.

'Big Six'
Een unieke ontmoeting met de 'Big Six' is echter geheel voorbehouden aan reizigers naar India, een voor velen onvermoede bestemming voor een wildlife safari. Exposant Thika Travel, reispartner voor het Wereld Natuur Fonds, specialiseert zich in volledig op maat samengestelde individuele reizen naar alle safarilanden, inclusief India, het enige land ter wereld waar behalve de olifant, neushoorn, buffel, luipaard en leeuw ook de tijger nog in het wild voorkomt. Andere onverwachte diersoorten die de reiziger in India kan tegenkomen zijn o.a. wolven en lippenberen. In het Gir National Park aan de grens met Pakistan in het uiterste westen van het land leeft een gezonde populatie leeuwen. De groep bestond uit slechts dertien dieren maar is uitgegroeid tot maar liefst 450 exemplaren die in volledige harmonie samenleven met de lokale Indiase bevolking, zoals bij de Masai in Afrika.

Safari-coaching
Opvallend zijn Thika's 'safari-coaching'-reizen voor bedrijven en individuele reizigers in de Afrikaanse bush, onder leiding van een ervaren Nederlandse coach en lokale topgidsen. Het opmerkelijke is dat de indrukwekkende Afrikaanse flora en fauna het beoogde coachingsproces aanzienlijk versnellen. Uit ervaring blijkt dat niet zozeer het ver weg zijn van de dagelijkse beslommeringen de geest de gewenste nieuwe ruimte geeft als wel het oog in oog komen met een familie leeuwen of een fikse kudde olifanten; een belevenis die bij velen resulteert in de ontdekking van nieuwe dimensies en een heel andere kijk op het leven. Thika Travel organiseert ook expeditiecruises naar vrijwel alle noordelijke poolgebieden, inclusief de Noordpool zelf, naar Antarctica en de sub-Antarctische eilanden. In een zo klein mogelijk gezelschap zodat de impact op de natuur en het wildlife minimaal is en de belevenis optimaal.

Vogelreizen
Maar de liefhebbers van wilde dieren kunnen ook iets dichter bij huis terecht, bijvoorbeeld in Noord Cyprus. Bezoekers van de Vakantiebeurs kunnen op de stand van PanAtlas op zaterdag 12 en zondag 13 januari vanaf twaalf uur in gesprek met een ervaren Noord Cypriotische vogelkenner, die bovendien alles weet over de wilde ezels en de broedplaatsen van de zeeschildpadden. PanAtlas is de enige Nederlandse reisorganisatie die vakantiereizen aanbiedt naar Noord Cyprus, de andere kant van het eiland. Het gebied is, eventueel in combinatie met Istanbul en Jordanië een leuke nieuwe reisbestemming, weg van het massatoerisme.

Brazilië
Brazilië is de nieuwe bestemming van PagonaTravel. En dan vooral het Amazonegebied, de schatkamer van Brazilië met een adembenemende flora en fauna en een grote keuze aan activiteiten voor de toerist. De omschrijving 'Ontmoeting van de Wateren' heeft betrekking op het modderige water van de Solimões rivier en het donkere water van de Negro rivier die hier zes kilometer naast elkaar stromen zonder in elkaar over te gaan. Een zeldzaam fenomeen dat voortkomt uit de grote verschillen in natuurlijke dichtheid, watertemperatuur en stromingssnelheid. Uiteindelijk drukt de Solimões de Negro tegen de oevers en ontstaat de Amazone rivier. Dit is ook één van de plaatsen waar de Amazone-dolfijnen kunnen worden bewonderd.

Madagaskar
'Oog in oog met de Uroplatus' luidt de aanbeveling van Miles Travel bij de introductie van Madagaskar als nagenoeg onontdekt vakantieland. Bij een bezoek aan de Roussette watervallen in het Montagne d'Ambre National Park is de kans namelijk groot dat bezoekers oog in oog komen te staan met de Uroplatus, ook wel de platstaart gekko genoemd zonder dat het dier wordt opgemerkt. Deze hagedissoort is een meester in vermomming en gaat zo op in de omgeving dat velen hem voorbij lopen. Met een beetje geluk beweegt hij zijn staart en pas dan wordt de meesterlijke camouflage ontdekt. Veel reizigers vragen zich achteraf af waarom ze een foto hebben gemaakt waar, ogenschijnlijk, geen dier op te zien is.

IJsberen
Sundowner Wildlife Holidays zal de bezoekers van de Vakantiebeurs wijzen op de mogelijkheid een reis te ondernemen naar de Noord- en de Zuidpool. In Alaska kunnen trips worden gemaakt naar de ijsberen die daar rondstruinen. Gereis wordt in kleine groepjes zodat de deelnemers de kans krijgen de schoonheid van de fauna in deze unieke gebieden echt te beleven en lang bij zich te houden.

Gabon
Een van de nog nauwelijks ontdekte bestemmingen van deze organisatie is de republiek Gabon aan weerszijden van de evenaar aan de westkust van Afrika. Het is een land met een avontuurlijke infrastructuur naar de drie nationale parken, zoals Loango aan de kust, Lopé in het binnenland en het dieper in het oerwoud is gelegen park Ivendo. Een koddig boemeltreintje met de weidse naam Trans Gabonais brengt de bezoeker in een paar uur van Libreville naar het binnenland, dat ook met privé vliegtuigjes is te bereiken. En wie kiest voor een nieuwe bestemming kan boeken voor een eilandentrip naar São Thomé, voor de kust van Gabon.

Zoeloes
Exposant Gemsbok Reizen zoekt het avontuur vooral in Kwazululand met safari's primair gericht op een kennismaking met de bevolking en een bezoek aan inlandse dorpen op de stamgrond van de Zoeloes. De deelnemers maken kennis met de stampopulatie, krijgen uitleg over de structuur van de leefgemeenschappen en kunnen genieten van het enthousiasme van de Zoeloekinderen in hun schooltjes. Geslapen wordt in min of meer luxe guesthouses in de buurt van Dundee. Alle tochten staan onder begeleiding van lokale gidsen.

Apen, hyena's, zebra's
Exposant Stolk Travel organiseert veel wandelreizen in het oosten van Afrika, waarbij het genot van natuur, flora en fauna voorop staat Het zijn wandeltochten waarbij de deelnemers apen, hyena's en zebra's kunnen tegenkomen. Ervaren Masai gidsen begeleiden de routes, zetten de tenten op, verzorgen het eten en houden een oogje in het zeil. Het zijn ware natuur trektochten waarbij de deelnemers vijf uur per dag actief zijn. De tochten worden gehouden in Kenia en Tanzania. Ook een excursie naar de top van de Kilimanjaro staat op het programma, evenals reizen naar en door Uganda.

Berggorilla's
Nog zo'n wildlife specialist op de Vakantiebeurs die maatwerk kan leveren is Safari Planners, een exposant die fungeert als intermediair tussen de reiziger en de Afrikaanse reisaanbieders. Vooral de trektocht naar en door het Bwindi park in het westen van Uganda, het domicilie van de berggorilla's, staat garant voor een avontuur. Een wildwater vaartocht over de naar de Nijl toestromende rivieren in Uganda behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Australië
Een heel ander werelddeel met een schitterende en vaak unieke flora en fauna is Australië. Wie de rondreis langs de steden of de zonnige stranden en duikparadijzen al eens heeft gedaan kan nu de outback in. In een uitgestrekt landschap met fascinerende woestijnen, weelderig groene meren, oeroude rotsformaties en bergengtes kan kennis worden gemaakt met Aboriginals in hun traditionele leefgemeenschappen. Vanuit hun kampen nemen deze oerbewoners van Australië de gasten mee om unieke vogels te zoeken, diersporen te volgen, inheems voedsel en medicinale planten te identificeren en vooral om kennis te maken met de spirituele erfenis van volk en land.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2008 zijn van woensdag 9 januari t/m zondag 13 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 11 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie is verkrijgbaar via tel. 0900-52272387 (¤ 0,13 per minuut) of per e-mail naar visitorsinformation@vnuexhibitions.com. Tijdens de Vakantiebeurs worden tal van gevarieerde activiteiten georganiseerd. Het meest actuele overzicht staat vermeld op www.vakantiebeurs.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht