Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Wereldpremière bij opening nieuwe pand DGT

PERSBERICHT - Op woensdag 9 januari wordt aan de Hengelosestraat 66 in Enschede het nieuwe multifunctionele pand van DGT feestelijk geopend. DGT staat voor Digital Game Technology; het bedrijf is producent van digitale schaakklokken en elektronische schaakborden die over de hele wereld worden verkocht. Bij de opening is de gemeente Enschede vertegenwoordigd door de heer Roelof Bleker, wethouder van stedelijke ontwikkeling en cultuur.

Wereldpremière
De grootste verrassing tijdens de opening zal de wereldpremière zijn van Foidos; een nieuw systeem om schaakpartijen te volgen, geheel ontwikkeld door Chess Dimension, een samenwerking van DGT met Share Dimension.
Met Foidos kan de schaakliefhebber via internetverbindingen live schaakpartijen gelijktijdig vanuit verschillende gezichtspunten volgen. Hij kan de schaakpartij op het bord zien, de notatie van de zetten, maar ook beelden van de deelnemers vanuit verschillende hoeken. Ook kan hij op dat moment luisteren naar de explicatie van een grootmeester.

Wereldkampioen Kramnik
De opening van het nieuwe pand heeft bijzondere kleur omdat de 14e wereldkampioen schaken Vladimir Kramnik eregast is en hij de pers te woord zal staan. Kramnik werd in het jaar 2000 wereldkampioen in een match tegen Kasparov. Hij verdedigde deze enkele malen maar moest zijn titel weer prijsgeven in 2007 tijdens het WK-toernooi in Mexico. Kramnik staat als nummer 1 genoteerd op de nieuwste ratinglijst van de Fide (Wereldschaakbond) met 2799 ratingpunten, evenveel als Anand tegen wie hij in oktober 2008 een match om de titel speelt.

Nieuwe ontwikkelingen
Tijdens de bijeenkomst wordt er ook een vooruitblik gegeven op de komende speelgoedbeurs in Nürnberg. DGT zal daar onder het motto "The new way to play" een nieuwe schaakbox presenteren met daarin een opzienbarende schaakklok.

Multifunctioneel pand
In het nieuwe pand is op de begane grond het Chess Lab ingericht waarin diverse proefopstellingen zijn geplaatst. Hier is ook een uitgebreide internationale schaakbibliotheek en een permanente tentoonstelling van schaakklokken ondergebracht. Op korte termijn wordt hier een schaaktrainings- en opleidingscentrum gestart. Verder zijn er het magazijn en de expeditie gevestigd. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren en de prachtige zaal waar in de nabije toekomst topschakers wedstrijden kunnen spelen met de hete adem van het publiek in hun nek, zonder dat ze daar last van hebben.

Kunst
Tijdens de opening is het nieuwe pand aangekleed met kunstwerken van Bianca Leusink. Zij is oud- medewerkster van DGT en werkt nu als professioneel kunstenares. Ze heeft een eigen stijl ontwikkeld, waardoor haar kleurige moderne schilderwerk en kunstwerken zeer herkenbaar zijn.

---