Onderwijsbond CNV


8 januari 2008

Arbeidsvoorwaardennota CNV Onderwijs 2008



De arbeidsvoorwaardennota 2008 is gereed. Deze nota is maar in zeer beperkte mate een cao-coördinatienota.

De cao's voor 2008 zijn in de meeste sectoren al afgesloten. De onderhandelingen voor een nieuwe cao-VO en cao-WVOI voor 2008 lopen op basis van een vastgestelde inzet. De inzet voor de decentrale cao-primair onderwijs moet nog wel worden vastgesteld. En in verschillende sectoren wordt nog gesproken over de uitwerking van de cao-afspraken.

Betere arbeidsvoorwaarden kunnen ook langs andere wegen dan de cao worden bevorderd. Bijvoorbeeld via onze inbreng in het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt en de arbeidsmarkt- en mobiliteitsfondsen in de verschillende subsectoren. Via het CNV kan kabinetsbeleid en wetgeving worden beïnvloed. In de Pensioenkamer van de ROP staan belangrijke sociale regelingen op het spel.

Het rapport LeerKracht van de commissie Rinnooy Kan lijkt een unieke kans te gaan bieden om tot een forse opwaardering van de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs te komen.

In de nota van CNV Onderwijs wordt verder aandacht geschonken aan het salaris, de beloningsdifferentiatie, de gelijke beloning voor mannen en vrouwen, de reiskosten uit brutoloon, de werkdruk, werk en privé, employability en professionaliteit, arbo, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, doorwerken na 65 jaar, maatschappelijke stages, scholingsbijdragen voor medezeggenschap, de werkgeversbijdragen aan de bonden, diversiteit en minderhedenbeleid.

Tekst arbeidsvoorwaarden nota


----------

CNV Onderwijs - Postbus 2510 - 3500GM Utrecht Bezoekadres: CNV Onderwijs - Tiberdreef 4 - 3561GG Utrecht

T (0900) 22 55 266 (lokaal tarief)