Socialistische Partij

De Heus mag woningbouw in Ravenstein niet blokkeren


09-01-2008 *

De Heus houdt de gemoederen in Ravenstein flink bezig. Veel mensen zijn de jarenlange overlast van stank, stof en vrachtverkeer beu. Het mengvoederbedrijf heeft lange tijd de milieuvergunning overtreden door veel meer te produceren dan is toegestaan met als gevolg nog meer overlast dan nodig was. De Heus heeft laten zien lak te hebben aan de mensen in Ravenstein.

Het klinkt dan niet onlogisch als er stemmen opgaan geen enkele medewerking meer te verlenen aan een uitbreiding van de Heus. Een dergelijk voorstel kwam donderdag 3 januari aan de orde in gemeenteraad. Het VDG diende een motie in die de raad vroeg om alle wijzigingen van bestemmingsplannen die nodig zijn voor uitbreiding van de Heus tegen te houden.

Net als in veel andere plaatsen is er in Ravenstein grote behoefte aan nieuwe woningen. Vooral voor ouderen moet er nog veel woonruimte bijkomen. Verschillende bouwprojecten zijn de laatste jaren van start gegaan in Ravenstein.

Wat heeft dit te maken met de Heus?

Woningbouw is volgens de wet niet toegestaan in gebieden waar stankoverlast is en teveel stof in de lucht zit. Door de productie van de Heus ligt er over een groot deel van Ravenstein een zogenaamde geurcontour. Dit is een gebied waar door te veel stankoverlast niet gebouwd mag worden. Deze geurcontour wordt veroorzaakt door de productie van de nu al toegestane hoeveelheden mengvoeder. Woningbouw in de stad Ravenstein wordt pas mogelijk als de geurcontour verdwijnt. Dat gebeurt als er bijvoorbeeld een hogere schoorsteen op de fabriek wordt geplaatst maar daarvoor is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig, ook als er geen sprake is van uitbreiding van de productie of een nieuwe milieuvergunning.

VDG trekt motie in

Als de Gemeenteraad afgelopen donderdag had besloten om geen enkele medewerking meer te verlenen aan wijzigingen van bestemmingsplannen om uitbreiding van de Heus te voorkomen dan hebben we tegelijkertijd de woningbouw in het oude deel van Ravenstein onmogelijk gemaakt. Gelukkig zag de Raad in dat niemand hierbij gebaat is. Het VDG voorstel werd uiteindelijk helemaal ingetrokken.

Binnenkort zullen details bekend worden van de nieuwe milieuvergunning die de Heus heeft aangevraagd. De SP zal al het mogelijke doen om ongewenste uitbreiding van productie en de daarmee gepaard gaande overlast te bestrijden. Omdat voor verplaatsing van het bedrijf enkele tientallen miljoenen euro zal kosten zal dat nog de nodige voeten in de aarde hebben. Desondanks is de SP sterk voorstander van deze verplaatsing. Het uiteindelijke doel moet zijn dat de Heus verdwijnt uit de uiterwaarden bij Ravenstein.