Corporatiedirecteur pleit voor meer sociale huur- en koopwoningen


Aantal woningzoekende starters schokkend hoog

WADDINXVEEN, 20080109 -- Bij nieuwbouwprojecten moeten meer sociale huur- en koopwoningen gebouwd worden, om een einde te maken aan het hoge aantal woningzoekenden in de regio Midden-Holland. Dat stelde directeur-bestuurder René Mascini van woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland op 8 januari in zijn nieuwjaarstoespraak.

Woonpartners Midden-Holland is een woningcorporatie met ruim 7400 verhuureenheden en is actief in Gouda, Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht. In zijn toespraak blikte directeur-bestuurder René Mascini terug op het afgelopen jaar. ,,De wachttijd voor een andere huurwoning in onze regio is inmiddels opgelopen tot gemiddeld 13,4 jaar en starters op de woningmarkt moeten gemiddeld zelfs 14 jaar wachten. Om aan deze woningtekorten echt iets te doen, helpt maar één ding en dat is bouwen en nog eens bouwen. En dan vooral meer huurwoningen'', benadrukte René Mascini.

Helaas blijkt dat in de praktijk niet eenvoudig, zo constateert de corporatiedirecteur. ,,Ik zie de laatste tijd in de regio Midden-Holland helaas steeds meer plannen waarbij het aandeel sociale woningbouw lager is dan het provinciale streefcijfer van 30 procent. Zo werd recent besloten om het percentage sociale woningen in de Zuidplaspolder voorlopig te beperken tot 20 procent. Dat is niet in overeenstemming met de vraag onder woningzoekenden'', zo waarschuwt hij. ,,Op onze nieuwbouwlocaties maakt onze organisatie zich dan ook met name sterk voor de bouw van huurwoningen. Alleen in de wijken waar al relatief veel huurwoningen staan, zoals in Gouda Oost en Korte Akkeren, kiezen we voor een combinatie van huur en koop om meer variatie in woningtypen aan te kunnen brengen en de sociale cohesie in de wijken te versterken.''

Woonpartners werkt sinds 2007 voor de woningtoewijzing van huurwoningen met één systeem. ,,Daardoor hebben we voor het eerst een goed overzicht van de regionale woningvraag en van dat beeld ben ik eerlijk gezegd best geschrokken. In de gemeente Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle, Bodegraven en Gouda zoeken in totaal volgens de laatste opgave 6999 huishoudens een huurwoning. Daarvan is 41 procent starter op de woningmarkt, deze huishoudens beschikken niet over zelfstandige woonruimte. Dit komt neer op een aantal van 2737 huishoudens. Ik vind dat persoonlijk een schokkend hoog aantal'', zo benadrukte de directeur-bestuurder in zijn toespraak.

In 2007 kwamen in het werkgebied van Woonpartners gemiddeld 5 op de 100 huurwoningen vrij voor een nieuwe huurder. ,,Dat lijkt niet onaardig, maar is ten opzichte van het landelijk gemiddelde erg laag. Onze regio behoort volgens een recent overzicht van WoningNet samen met het Gooi tot de gebieden met de minste doorstroming in Nederland. De oorzaak is gelegen in de beperkte nieuwbouwproductie in onze regio, waardoor de doorstroming stagneert. In ons werkgebied zit de minste doorstroming in de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, Waddinxveen neemt een middenpositie in en de meeste kans op een huurwoning bestaat op dit moment in Gouda'', aldus René Mascini. Om de doorstroming te bevorderen, moeten er volgens de corporatiedirecteur meer woningen komen. Sociale huurwoningen, maar ook sociale koopwoningen, zodat er in de toekomst weer meer huurwoningen vrijkomen.

,,Dat is niet alleen belangrijk voor de woningzoekenden in deze regio, maar ook voor de economische groei'', stelt René Mascini. ,,De economische groei in deze regio wordt volgens de Kamer van Koophandel momenteel geremd door twee factoren; de verminderde bereikbaarheid van de regio door de filedruk en het oplopende tekort aan gekwalificeerd personeel. Een verhoogde nieuwbouwproductie kan een impuls geven aan de economie en kan bovendien zorgen voor meer werkgelegenheid en voor meer personeel in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg."

Woonpartners is in 2007 gestart met twee nieuwbouwprojecten, met in totaal 101 huurwoningen en 91 koopappartementen. In Zevenhuizen realiseert de corporatie, samen met Hopman Interheem, een nieuwbouwproject in de wijk Groot Swanla. In Gouda ontwikkelt Woonpartners zelfstandig het nieuwbouwproject 't Leliepark, aan het Uiverplein. De bouw van de beide projecten verloopt voorspoedig, meldde de directeur-bestuurder. De corporatie werkt verder, samen met andere betrokkenen, mee aan de realisatie van onder meer de nieuwbouwwijk Triangel in Waddinxveen en de ontwikkeling van een nieuw centrum in de wijk Gouda Oost.

,,Binnen onze organisatie hebben wij daarvoor het afgelopen jaar een nieuwe afdeling opgezet, de afdeling Ontwikkeling, die de voorbereiding van deze en andere projecten voor haar rekening neemt. De progressie die we boeken is over het geheel genomen goed. Maar ook wij hebben te maken met stroperige procedures, bezwaar- en beroepschriften en met de Flora en Faunawet. Twee nieuwbouwprojecten is mooi, maar er kan en moet natuurlijk veel meer. De wens die ik heb is dat we nu ook in Waddinxveen een start met nieuwbouw kunnen maken. De locaties en plannen zijn er: Triangel, Essengaarde en Rjjnlandstraat om er een paar te noemen. Wat dat betreft wordt 2008 een jaar om tempo te maken met de planvoorbereiding; de turbo moet er op'', aldus René Mascini.