Artsen zonder Grenzen


Hulp voor duizenden door rellen dakloze Kenianen

09/01/2008 13:09 ­ Artsen zonder Grenzen heeft in Kenia projecten opgezet voor de mensen die dakloos zijn geworden door de rellen. Duizenden gevluchte Kenianen krijgen in het westen en in de hoofdstad medische zorg en noodhulp.

Artsen zonder Grenzen heeft acht extra medewerkers gestuurd om de bestaande teams te versterken.

In de westelijke stad Eldoret helpt een team naar schatting 30.000 mensen die begin januari naar de stad vluchtten. Het team bestaat uit onder anderen artsen, een chirurg en een verpleegkundige, en ondersteunt het ziekenhuis en drie klinieken in de stad. Verder deelt het team hulpgoederen (als plastic zeil, dekens en jerrycans) uit aan de mensen in de kampen rond Eldoret.

Ook ten zuiden van Eldoret is Artsen zonder Grenzen actief. Op 26 plekken zorgen teams daar voor hulpgoederen. Ook verbeteren ze de drinkwatervoorziening en de hygiëne. In de stad Busia biedt Artsen zonder Grenzen hiv/aidszorg, schoon drinkwater en noodhulp voor een groep ontheemden bij het politiebureau.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen verkennen tot het eind van de week de situatie in het westen per helikopter.

Door de onveiligheid in de sloppenwijken van de hoofdstad Nairobi moest een aantal klinieken van Artsen zonder Grenzen tijdelijk sluiten. Inmiddels zijn ze weer open. In de eerste twee dagen behandelde het team in de sloppenwijk Kibera 62 mensen. Daarvan was de helft gewond geraakt bij de rellen. In dezelfde kliniek bood het team op 8 januari 280 consulten en in een aidskliniek bij het kamp vonden 250 consulten plaats. Het is de bedoeling dat in de komende dagen de andere twee hiv/aidsklinieken ook weer open gaan.

In de sloppenwijk Mathare kon Artsen zonder Grenzen op 1 januari weer aan de slag. In eerste instantie behandelde het team 19 mensen, van wie een aantal gewond was geraakt tijdens de gevechten. In de afgelopen dagen zijn ook de hiv/aids- en tbc-behandelingen weer gestart.