Artsen zonder Grenzen


De ebola-epidemie in Uganda is bijna voorbij

09/01/2008 17:24 ­ In het westen van Uganda zijn sinds 23 december geen nieuwe gevallen van ebola meer gemeld. De teams van Artsen zonder Grenzen in het district Bundibugyo hebben daarom goede hoop dat de ebola-epidemie bijna voorbij is.

Volgens de laatste cijfers zijn 148 mensen besmet geraakt sinds de eerste gevallen begin augustus. In de afgelopen weken zijn 37 mensen overleden aan ebola. De autoriteiten verklaarden de ziekte pas op 28 november tot een epidemie.

Omdat er geen behandeling tegen de ziekte is, richtte Artsen zonder Grenzen zich in eerste instantie op het isoleren van patiënten. Een andere prioriteit was het vinden van zieke mensen die contact hadden gehad met ebolapatiënten. Beide activiteiten hadden succes: een maand na de start van het project lijkt het erop dat de verspreiding van de ziekte is gestopt.

Op 8 januari werd het isolatiecentrum van Artsen zonder Grenzen in Kikyo afgebroken en ontsmet. Kikyo ligt een paar kilometer van de districtshoofdstad Bundibugyo, waar de epidemie vermoedelijk begon.

Op dit moment (8 januari) is nog maar één patiënt opgenomen in het isolatiecentrum in het ziekenhuis van Bundibugyo. Het is zeer waarschijnlijk dat deze patiënt geen ebola heeft.

Volgens internationale richtlijnen is een epidemie pas voorbij als tweemaal 21 dagen na de laatste opname geen nieuwe gevallen worden gemeld. 21 dagen is de incubatietijd van ebola. Na eenmaal 21 dagen is een gebied 'ebola-vrij'. Die periode loopt voor het district Bundibugyo op 12 januari af.

Ondertussen gaan de medewerkers van Artsen zonder Grenzen door met hun werk: counselen van familieleden van overleden patiënten, trainen van medische staf en epidemiologisch onderzoek om vast te stellen dat de ziekte echt is bedwongen.