Gemeente Loenen aan de Vecht

Gezondheidsklachten door milieuproblemen

Gezondheidsklachten kunnen mogelijk worden veroorzaakt door invloeden uit de omgeving: luchtkwaliteit, binnenmilieu, bodem, water, geluidshinder, gevaarlijke stoffen en straling. Gemeenten en inwoners kunnen met hun vragen hierover bij de GGD Midden Nederland terecht.

Wat kan de GGD voor u doen?

Het is niet altijd mogelijk om een milieuoorzaak vast te stellen van een gezondheidsprobleem. Van veel gezondheidsklachten is namelijk onduidelijk waarom ze juist die persoon treffen op dat moment. Vragen die meestal wel te beantwoorden vallen, zijn: hoe gevaarlijk is een bepaalde situatie? Of: welke maatregelen kunnen de gezondheid beschermen? Inwoners en gemeenten kunnen met deze vragen naar de GGD in hun regio bellen. Een verpleegkundige, arts of milieugezondheidsdeskundige maakt dan een inschatting van de situatie, beoordeelt de ernst en kijkt naar de eventuele mogelijkheid en noodzaak van ingrijpen of behandelen. Op grond daarvan geven zij advies en informatie over het nemen van maatregelen om de gezondheidsrisicos te beperken. De GGD kan geen dingen verbieden of maatregelen opleggen, maar heeft met name een adviserende taak.

Meer informatie

Heeft u vragen over uw gezondheid in relatie tot het milieu? of zoekt u aanvullende informatie? Dan kunt u contact opnemen met GGD Midden- Nederland, afdeling medische milieukunde. Tel: 030 6086086, of via e-mail: mmk@ggdmn.nl