Dienstenbond CNV

Omvang banenverlies bij fusie UVIT nog onbekend

De samenvoeging van zorgverzekeraars Univé, VGZ, IZA en Trias tot UVIT gaat een nog onbekend aantal banen kosten. Van de zeventien kantoren die de bedrijven nu hebben, blijven er vijf over.

Onder meer de kantoren in Nijmegen (VGZ), Nieuwegein(IZA) en Zwolle (Univé) worden afgestoten. Er komt een nieuwe hoofdvestiging voor in de plaats in Arnhem. Dat heeft bestuursvoorzitter Edwin Velzel bekendgemaakt. Bij het verzekeringsconcern werken ruim 4.500 mensen. Hoeveel medewerkers hun baan zullen verliezen, is niet bekend. Daarover verwacht Velzel eind maart mededelingen te kunnen doen. Voor personeelsleden kwam het bericht als "een schok", meldt een woordvoerder. "Zeker voor de mensen die op de vestigingen werken die dichtgaan. Maar iedereen wist dat de fusie niet zonder gevolgen zou blijven." De maatregelen zijn volgens de woordvoerder nodig uit oogpunt van efficiëntie. "We moeten de voordelen van schaalvergroting opzoeken, zodat we de kostprijs zolaag mogelijk kunnen houden. Deze stap is logisch."

Univé, VGZ, Trias en IZA vormen de tweede zorgverzekeraar van Nederland. Grootste is Achmea. Bij Univé hebben 4,2 miljoen mensen hun ziektekostenverzekering. Het concern, dat voorlopig onder de naam UVIT werkt, maar uiteindelijk Univé gaat heten, is per 1 januari van dit jaar ontstaan.

VGZ, IZA en Trias fuseerdenal een jaar eerder.
Dat de keuze voor de locatie van het nieuwe hoofdkantoor op Arnhem is gevallen, heeft te maken met de centrale ligging, aldus de woordvoerder. In Arnhem zullen alle staf- en directiefuncties bijeen worden gebracht. De 150 verzekeringswinkels van het concern blijven bestaan. Over drie jaar moet het personeelsbestand zijn ingekrompen. Voor uitvoering van het huisvestingsplan neemt het bedrijf vijf jaar detijd.

IZA-kantoren in Nieuwegein, Delft, Groningen, Heerhugowaard, Den Bosch, Oldenzaal, Sittard en Velp worden gesloten, evenals de VGZ-kantoren in Nijmegen, Den Bosch en Tilburg en de Univé-kantoren in Zwolle en Heerlen. De kantoren in Assen, Alkmaar, Eindhoven en Gorinchem blijven open. (NRC Handelsblad 8 januari 2008)