Ingezonden persbericht


PvdA Haarlem

Nieuwjaarsreceptie PvdA Haarlem: FNV-bestuurder Wilna Wind spreekt over versoepeling ontslagrecht

Op zondag 13 januari 2008 vindt de nieuwjaarsreceptie van de PvdA Haarlem plaats. Het is de ambitie van het bestuur om in 2008 in de afdeling meer over landelijke onderwerpen te spreken, en indien nodig een krachtig signaal aan de landelijke partij af te geven over het Haarlems standpunt. De spits wordt afgebeten door FNV-bestuurder Wilna Wind, die de afdeling Haarlem toespreekt over het door minister Donner voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht. De tweede kamerfractie van de PvdA heeft zich tegen deze versoepeling gekeerd. Of dit op inhoudelijke gronden is of omdat de rug gerecht moet worden na het slikken van een aantal 'nederlagen' lijkt onduidelijk. Nu het kabinet een commissie heeft ingesteld die medio juni advies moet uitbrengen over de voorgenomen versoepeling hebben we de kans om op lokaal niveau inhoudelijk debat te voeren. Wilna Wind zal het FNV standpunt toelichten.

Wilna Wind
'Doe maar gewoon.' En: 'Hou het simpel.' Het zijn twee motto's die uitstekend bij FNV-federatiebestuurder Wilna Wind passen. De vrouw die coördinator is van het CAO-beleid - de hardcore business van Nederlands grootste vakcentrale - is wars van poeha en dol op oplossingen die zich kenmerken door eenvoud. De in het Overijsselse Ommen geboren Wind (1961) maakt sinds mei 2005 deel uit van het FNV-bestuur en ontpopte zich als een taaie onderhandelaar. Een vaardigheid die goed van pas komt bij haar rol van 'wegbereider' van voor- en najaarsoverleggen en sociale akkoorden, een functie die bij de FNV sinds jaar en dag is toebedeeld aan de CAO-coördinator. Zo was zij de drijvende kracht achter de in december 2005 gehouden 'Werktop' . Daar maakten kabinet en sociale partners afspraken over de scholing van jongeren. En in 2006 was Wind eerste onderhandelaar voor de FNV over het belangrijke SER-advies over het economische middellange termijnbeleid. Een advies dat als opmaat werd gezien voor het begin 2007 nieuw aangetreden kabinet Balkende 4, maar dat schipbreuk leed op het ontslagrecht. Wind: 'We zijn als vakbeweging niet opgericht om de ontslagbescherming te versoepelen en goedkoper te maken. Maar over vereenvoudiging van het ontslagrecht, de procedures, valt met mij best te praten.'

Locatie nieuwjaarsreceptie

De nieuwjaarsreceptie vindt plaats op zondag 13 januari 2008 van 15:00-17:00 uur in de bovenzaal van café Brinkmann, Brinkmannpassage 41 (Grote Markt) te Haarlem.

Frans de Lorme van Rossem
voorzitter PvdA afdeling Haarlem
Deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier