Gemeente Leeuwarden
Embargo tot woensdag 9 januari, 17.00 uur!!

Persbericht / persuitnodiging, geachte redactie:

Gouden Leeuwtje voor Hendrik ten Hoeve

Na twintig jaar actieve en vrijwillige inzet voor de organisatie van de Open Monumentendagen in Leeuwarden legt bestuurslid en oud voorzitter van dit evenement, Hendrik ten Hoeve zijn functie neer.
Als blijk van waardering voor zijn inzet reikt wethouder Yvonne Bleize Ten Hoeve op woensdag 9 januari om 17.00 uur een Gouden Leeuwtje uit. Dit vindt plaats tijdens de nieuwjaarsborrel van het Historisch Centrum Leeuwarden, Monumentenzorg Leeuwarden en Aed Levwerd in het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1.

De organisatie van de Open Monumentendagen in Leeuwarden is begonnen in 1987. Destijds door het Comité Leeuwarden Open Monumentendag. Ten Hoeve was lid van dit comité en een belangrijk zo niet de belangrijkste initiator. Vanaf 1989 is het de Stichting Aed Levwerd die de dag organiseert. Ten Hoeve was hiervan bestuurslid en vanaf 1995 voorzitter. In 2000 werd dit onderdeel van de toen opgerichte Leeuwarder Historische Vereniging, werkgroep Open Monumentendag. Ook van deze werkgroep was Ten Hoeve voorzitter.
Ten Hoeve wist de juiste mensen om zich heen te verzamelen. In 1988 was zijn eigen huis onderdeel van de route. Maar liefst 1500 mensen brachten een bezoek.

Ten Hoeve heeft er altijd op gehamerd dat de dag laagdrempelig moet zijn. Dus geen toegangsgeld of bijvoorbeeld bezoek op afspraak. Soms was het moeilijk om mensen over te halen hun huis open te stellen. Ten Hoeve bracht dan een bezoek en meestal lukte het hem alsnog de objecten open te krijgen. Idem dito met het binnen halen van sponsorgelden.