Ingezonden persbericht

PRODUCTSCHAP VIS

PERSBERICHT

EERSTE AANMOEDIGINGSPRIJS VOOR VERANTWOORDE VIS!

9 januari 2008

Rijswijk, Adri Bout van Seafarm b.v. uit Kamperland is vandaag uitgeroepen tot winnaar van de Verantwoorde Vis Prijs 2008. Tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst van het Productschap Vis werd de innovatieve ondernemer vandaag geselecteerd uit tal van ondernemers uit de vissector vanwege zijn verdiensten op het gebied van verantwoord ondernemen.

De prijswinnaar wordt geroemd vanwege zijn innovatieve initiatieven in de mesheften visserij (ensis). In de hele cyclus, vanaf de vangst tot de verwerking en verkoop, toont Bout zich een

'Willie Wortel' ten aanzien van verantwoord ondernemerschap. Zo start het opvissen van de mesheften 'op bestelling', waardoor nooit meer uit zee wordt gehaald dan wordt gevraagd. De gebruikte vistechniek met behulp van lucht haalt de schelpen selectief uit de bodem, waardoor de achterblijvers alle ruimte hebben voor aangroei. Bij het verwerkingsproces erna gebruikt Bout uitsluitend verpakkingsmaterialen van volledig biologisch afbreekbaar materiaal.

Jan Odink, voorzitter van de Commissie Verantwoorde Vis: "Deze nieuwe prijs is voor de eerste maal uitgereikt om alle ondernemers in de vissector extra te stimuleren tot verantwoord ondernemen én te waarderen voor hun duurzame bedrijfsvoering. Ik hoop en verwacht dat het de komende jaren een felbegeerde trofee zal worden".

Uit tientallen voordrachten, waarmee de sector een enorme innovatiedrang toonde, heeft de Commissie Verantwoorde Vis vier ondernemers geselecteerd en genomineerd. De andere drie genomineerden zijn:

- de gebroeders Schilder van de VD64 uit Volendam, palingvissers die zijn genomineerd voor de ontwikkeling van een ontsnappingssysteem voor kleine vissen;

- de familie Van den Hurk van Movis BV uit De Mortel is met hun pioniersgeest genomineerd vanwege hun verantwoord beheer van een tilapiakwekerij en de daarbij gemaakte ketenafspraken voor de afzet van hun producten;

- J. Hakvoort van de UK45 uit Urk is genomineerd als een vissende deelnemer aan een groot aantal onderzoeken, onderzoeken waarvan de resultaten gebruikt worden voor de invulling van duurzaam vissen door de totale sector.

Voor de prijs komen alle Nederlandse bedrijven in de vissector in aanmerking, die getuigen van innovatief ondernemerschap en een voorbeeld zijn voor andere bedrijven in de sector. Tevens moet de kennis van die bedrijven overdraagbaar zijn. Vanzelfsprekend dient een ruime bijdrage te worden geleverd aan 'people, planet en profit' en worden de afspraken, zoals vermeld in het Meerjarenplan Verantwoorde Vis nageleefd.

De Commissie Verantwoorde Vis is samengesteld uit vertegenwoordigers uit de hele vissector en stimuleert het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Noot redactie (