Uniek congres over maatschappelijke opvang: 'Niemand hoort de straat'

20/11/2007 16:28



Programma Lokale Versterking GGz Wmo



Uniek congres over maatschappelijke opvang: 'Niemand hoort de straat' De cliënt aan het woord.

Utrecht, 20 november 2007 - Het programma Lokale Versterking GGz Wmo organiseert op donderdag 10 januari 2008 in het Vechthuis in Utrecht een uniek congres over participatie van mensen die dak- en thuisloos zijn of verslaafd. Daarbij komen zowel mannen als vrouwen, ervaringsdeskundigen, aan het woord. Zij praten over specifieke belangenbehartiging voor deze burgers, zodat ook zij kunnen deelnemen aan de samenleving.

Hoe is het voor mensen met een verslavingsachtergrond, in een Blijf van mijn Lijfhuis of in een situatie van dak- en thuisloosheid, om mee te kunnen doen aan de samenleving? Welke mogelijkheden en problemen ervaren zij? Wat hebben zij nodig om mee te kunnen doen in de buurt, in hun stad of dorp? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo is een maatschappelijke participatiewet die op 1 januari 2007 is ingevoerd. De wet houdt in dat iedereen moet meedoen aan de samenleving en buren, familie, vrienden en kennissen moeten elkaar daar zo veel mogelijk bij helpen.

Hoe dat is voor mensen met een verslavingsachtergrond of voor mensen die dak- en thuisloos zijn, komt uitgebreid aan bod op het bijzondere congres "Niemand hoort de straat".

Onder leiding van dagvoorzitter Hans Spekman, oud-wethouder van de gemeente Utrecht en op dit moment volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer, spreken mensen met ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid over belangenbehartiging voor deze specifieke groep. Gemeenten, wetenschappers en zorgaanbieders worden uitgenodigd om mee te doen in een debat. De ervaringsdeskundigen praten onder andere over beeldvorming en over lokale participatieprojecten in verschillende gemeenten. In diverse zalen van het Vechthuis worden met behulp van films, ervaringsverhalen, theater en door straatadvocaten praktijkvoorbeelden gepresenteerd.

Beleidsmakers en politici praten over de inbreng van cliënten in de Wmo zoals zij dat zouden willen zien en bespreken goede voorbeelden van cliëntenparticipatie in steden en dorpen.

In de komende weken verschijnt er meer informatie in de pers en ook op de website van het programma Lokale Versterking. Hebt u belangstelling voor dit unieke congres? Houd dan de website in de gaten. Voor meer informatie kunt u terecht bij Aart Jongejan, van het programma Lokale Versterking: aartjongejan@lokaleversterking.nl of op de website: www.lokaleversterking.nl

Locatie: Het Vechthuis, Jagerskade 13-15, Utrecht. Ontvangst vanaf 09.30 uur.





http://www.lokaleversterking.nl/


Noot voor de redactie:

Voor de redactie (