Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NJO Wintertournee o.l.v. Reinbert de Leeuw
3 t/m 20 januari 2008

De blinde en obsederende liefde van Messiaen en Wagner

In 2008 is het honderd jaar geleden dat Olivier Messiaen geboren werd. Voor de komende wintertournee hebben we Reinbert de Leeuw, Messiaen-specialist bij uitstek, gevraagd de Turangalîla-symfonie te dirigeren. Met hem won de NJO Summer Academy de Angel voor de uitvoering van Des Canyons aux Étoiles tijdens het Edinburgh International Festival 2006. De jonge Nederlandse pianist Ralph van Raat neemt de pianopartij voor zijn rekening en de ondes martenot wordt bespeeld door Nathalie Forget.

Vóór de pauze speelt het NJO Wagners Vorspiel und Liebestod uit Tristan und Isolde. Geen vreemde keuze, want het was de transcendentale, blinde, obsederende liefde uit de mythe van Tristan die Messiaen tijdens het componeren van zijn symfonie fascineerde. Renee Jonker, slagwerker en programmamaker, leidt het concert in.

Op het programma staan zes concerten: na de première in Apeldoorn volgen concerten in de nieuwe concertzaal van Utrecht, in de Rotterdamse Doelen, in Enschede en Antwerpen en een slotconcert in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ.

Einde PERSBERICHT

Wagner: Tristan und Isolde: Vorspiel und Liebestod Messiaen: Turangalîla Symfonie

Reinbert de Leeuw - dirigent

Ralph van Raat - piano

Nathalie Forget - ondes martenot

Renee Jonker - Inleiding

Speellijst NJO Wintertournee januari 2008

10 januari - Apeldoorn, 20.00 uur, Theater Orpheus 11 januari - Utrecht, 20.15 uur, Muziekcentrum Vredenburg 13 januari - Rotterdam, 20.15 uur, De Doelen
14 januari - Antwerpen, 20.00 uur, De Singel
18 januari - Enschede, 20.00 uur, Muziekcentrum
20 januari - Amsterdam (slotconcert), 15.00 uur, Muziekgebouw aan het IJ

NJO

Jonge, zeer getalenteerde musici die zich voorbereiden op de beroepspraktijk worden door het NJO in de gelegenheid gesteld op het allerhoogste niveau ervaring op te doen in allerlei vormen van samenspel. Essentieel daarbij is dat ze kunnen werken met de beste dirigenten en solisten. De ervaring die daarbij wordt overgedragen op een nieuwe generatie is van groot belang voor het Nederlandse muziekleven.

De concerten van het NJO kenmerken zich door datgene wat essentieel is voor de muziek: gedrevenheid en passie, in combinatie met hoog technisch vermogen.

Samenwerking tussen NJO en conservatoria
De wintertournee van 2008 verschilt van die van voorgaande jaren omdat het NJO en de conservatoria veel nauwer samenwerken. De conservatoria stimuleren studenten aan dit project mee te doen en bereiden hen zoveel mogelijk voor op de audities. De deelnemers krijgen studiepunten voor hun deelname, waardoor meespelen in het NJO een onderdeel kan worden van de studie. De wintertournee is in tijd verschoven en begint voortaan niet meer daags na kerst maar vlak na nieuwjaar.

Hopelijk ziet u in dit persbericht aanleiding onze concerten te vermelden in uw cultuurrubriek of concertenoverzicht.

Met vragen bent u natuurlijk altijd van harte welkom; wij staan u graag te woord! Ik verwijs ook naar onze website, www.njo.nl.

Met vriendelijke groet,
NJO

Sipke Hoekstra

Communicatie

NJO/Internationale Muziekzomer Gelderland

Roggestraat 44
7311 CD Apeldoorn
www.njo.nl
sipke@njo.nl
tel:+31.55.5791221
fax:+31.55.5760104