(mariken) tijhuis: groenten en fruit, variatie in ontgifting en
preventie van dikke darmkanker
Mw.ir. M.J. (Mariken) Tijhuis:
Groenten en fruit, variatie in ontgifting en preventie van dikke
darmkanker
10 jan 2008 11:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr.ir. F.J. Kok (Voeding en gezondheid)
Co-Promotor: Dr.ir. E. Kampman, Dr.ir. J.M.M.J.G. Aarts
Het eten van groenten en fruit verkleint mogelijk de kans op dikke
darmkanker door te stimuleren dat schadelijke stoffen onschadelijk
gemaakt worden (ontgifting). Mensen verschillen in hun
ontgiftingsvermogen doordat ze verschillend eten, maar ook door
genetische aanleg. In het proefschrift wordt het samenspel onderzocht
tussen het eten van groenten en fruit en genetische verschillen in
twee typen ontgiftingseiwitten, GST en NQO1. Bij 94 mensen is nagegaan
in hoeverre groente- en fruitconsumptie en aangeboren verschillen de
hoeveelheid GST- en NQO1-eiwitten in darmweefsel en bloed
beïnvloeden. Bij 1450 mensen, van wie de helft darmpoliepen had, is
bekeken of het vóórkomen van dit voorstadium van dikke darmkanker
samenhangt met groente- en fruitconsumptie en aangeboren verschillen
in GST en NQO1. Er bleek geen gunstiger effect van groenten en fruit
voor mensen met bepaalde aangeboren verschillen. Er hoeft geen
aangepast advies voor groente- en fruitconsumptie te worden gegeven op
basis van aangeboren variatie in de onderzochte ontgiftingseiwitten.
Proefschrift: "Fruits and Vegetables, Detoxification Genes and
Intermediate Endpoints in Colorectal Cancer Prevention"
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie