Gemeente Epe


Gemeente start groot onderhoud bomen en struiken in park Vegtelarij
Tussen 10 en 15 januari a.s. starten de medewerkers van de buitendienst van de gemeente Epe met het groot onderhoud van het groen in het park Vegtelarij. Het gaat dan met name om de bomen en struiken aan de kant van de N309, de zogenaamde geluidswal. De bomen en struiken zijn inmiddels zo gegroeid dat ze elkaar verdrukken en ook het geluid van de N309 niet meer goed tegenhouden. Het onderhoud zal ongeveer drie tot vier weken duren. Dit is afhankelijk van het weer.

Waarom dit onderhoud?
De bomenwal heeft als voornaamste functie het geluid van de N309 te weren. Op dit moment houdt de wal het geluid niet meer goed tegen. Dit komt doordat het volume (de takken en bladeren) van de bomen en heesters vooral bovenin zit. De oorzaak hiervan is dat er op de wal te veel bomen en te veel grote struiken staan. De bomen en struiken staan zo dicht op elkaar dat ze te weinig licht krijgen en ook niet genoeg ruimte hebben om uit te groeien. Omdat bomen naar het licht toe groeien, zitten de takken en bladeren van de bomen op de wal dan ook vooral bovenin en gaat het geluid er als het ware onderdoor.

Daar komt bij dat sommige bomen en/of struiken andere verdringen, deze gaan dan dood en breken af. Dit geeft een rommelig gezicht en past niet in het beeld van een park.

Wat gaat er gebeuren?
Om te zorgen dat de bomen en struiken weer voldoende licht en ruimte krijgen om te groeien, moet de gemeente een aantal bomen omzagen en heesters terugsnoeien. Op deze manier kan de resterende beplanting weer in de breedte uitgroeien waardoor het geluid van de N309 beter geweerd wordt en het park bovendien een beter aangezicht krijgt.

De medewerkers van de buitendienst beginnen tussen 10 en 15 januari met het onderhoud. Heeft u vragen over het onderhoud in het park of over de werkzaamheden van de medewerkers van de buitendienst, stuur dan een mailtje naar gemeente.epe@epe.nl of bel de gemeente Epe (0578) 67 87 87.