van actieve militairen in het buitenland

Nadere informatie inzake gezinsleden van actieve militairen in het buitenland

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VV-2818701

8 januari 2008

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft u bij gelegenheid van het Algemeen overleg met de Vaste Commissie SZW over de Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 5 december jl. naar aanleiding van vragen van de CDA-fractie toegezegd u zo spoedig mogelijk te informeren over de positie van gezinsleden van militairen in het kader van de Europese sociale zekerheidsverordening EG. Nr. 1408/71. Hierbij doe ik deze toezegging namens hem gestand.

In het `Masterplan buitenland', dat ik op 21 november aan het parlement heb toegezonden , heb ik melding gemaakt van een amendement van het Europees Parlement dat beoogt gezinsleden van actieve militairen die in een andere lidstaat wonen als verdragsgerechtigde aan te merken. Het betreft hier een amendement op het Commissievoorstel tot wijziging van de Europese sociale zekerheidsverordening (Diverse wijzigingen 2006) van het Europees Parlementslid Oomen-Ruijten van 25 oktober 2007 (PE396.711v01-00) gedaan in de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement.

Genoemde EP-Commissie zal naar verwachting op 18 december a.s. instemmen met het amendement. Dit zal vervolgens in januari worden besproken in de Raadswerkgroep sociale vraagstukken. Hier zal Nederland, zoals ik in het masterplan heb aangegeven, aanneming van dit amendement op het Commissievoorstel bevorderen. Vervolgens komt de gewijzigde tekst voor goedkeuring in de plenaire vergadering van het Europees Parlement eind januari 2008. Als vervolgens ook de Europese Raad van ministers hiermee instemt volgt bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschap en de inwerkingtreding.

Gelet op het voorgaande kan ik geen uitsluitsel geven over het precieze inwerkingtredingstijdstip van de wijziging. Wel kan ik met zekerheid zeggen dat dit in ieder geval de snelste manier is om de betreffende gezinsleden als verdragsgerechtigde aan te merken. De Europese Commissie heeft namelijk aangegeven niet voornemens te zijn met nog een voorstel te komen om (de bijlagen bij) de Europese sociale zekerheidsverordening 1408/71 te wijzigen in de tijd tot aan de inwerkingtreding van de opvolger hiervan, verordening 883/04 (in de loop van 2009).

Ik zal overigens ook de Europese Commissie verzoeken de betreffende wijziging aan te brengen in Bijlage XI bij verordening 883/2004. Deze bijlage heeft dezelfde functie als Bijlage VI bij verordening 1408/71.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink