Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Rapport: Sanering bodem Vosholen goed uitgevoerd - persbericht 002, 2008

Nieuwbouwwijk veilig bewoonbaar
De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak Milieu en Ruimtelijke Ordening (SABR) constateert dat de bodemsaneringen in de nieuwbouwwijk De Vosholen in Hoogezand correct zijn uitgevoerd. De Raad van State, het hoogste bestuursrechtsorgaan in Nederland schakelt SABR regelmatig in als getuige-deskundige.

Enkele bewoners aan de Kalkwijk in Hoogezand zijn een andere mening toegedaan en hebben daarom in 2006 de provincie Groningen verzocht om in te grijpen. Na de afwijzingen van dit verzoek medio 2006 en het ingediende bezwaarschrift begin 2007 bij Gedeputeerde Staten is door de bewoners beroep ingesteld bij de Raad van State.

Het college van Burgemeester en Wethouders is tevreden met het rapport zoals de SABR dat heeft uitgebracht. Dat rapport laat zien dat over het geheel genomen op een juiste en zorgvuldige wijze met de sanering van de bodem in De Vosholen is omgegaan. Hiermee ziet het college het ingenomen standpunt door een onafhankelijk en deskundig adviesorgaan bevestigd.

De Vosholen is een nieuwbouwlocatie waar uiteindelijk in totaal 900 woningen zullen staan. De Ontwikkelingscombinatie Vosholen CV waarin de gezamenlijke projectontwikkelaars zijn verenigd, bouwt al enige jaren voortvarend aan dit project. Naar verwachting is de woonwijk omstreeks 2016 volledig gerealiseerd.

De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan in deze zaak en heeft de provincie Groningen gelast opnieuw een beslissing op het bezwaarschrift te nemen. De Raad van State wijst op procedurele onvolkomenheden, en heeft gelast dat er binnen 8 weken een nieuw besluit moet volgen.