Gemeente Goirle

College B & W kiest voor verplaatsing sportpark naar Riels kwadrant

Onderzoeksrapport onderbouwt standpunt college

Het college van B&W van de gemeente Goirle heeft op basis van een onderzoeksrapport van een extern adviesbureau besloten het sportpark Goirle - met uitzondering van sporthal De Wissel - te verplaatsen naar het Riels Kwadrant. Op de vrijkomende ruimte worden de komende jaren 400 woningen gebouwd. In Riel worden de sportvoorzieningen op hun huidige locaties gehandhaafd. Voor het rapport klik hier

De raad had bij de behandeling van de toekomstvisie 9 oktober 2007 gevraagd om een nadere onderbouwing van de collegevoorstellen dienaangaande in de toekomstvisie. Op 29 januari staat dit collegebesluit op de agenda van de gemeenteraad en vindt finale besluitvorming plaats.

7 varianten
In het onderzoeksrapport worden 7 varianten besproken. De enige die op alle onderdelen positief scoort is die waarbij het Goirlese sportpark wordt verplaatst en woningen worden gebouwd. Nieuw is de handhaving van sporthal De Wissel. Het college ziet in het onderzoeksrapport een nadere onderbouwing van het reeds eerder in de Toekomstvisie geformuleerde voorstel.

Lucratief
Het onderzoek toont aan dat verplaatsing van het sportpark zeer goed scoort op financiële, ruimtelijke en sociaal maatschappelijke aspecten. Door sporthal De Wissel niet te verplaatsen wordt het plan financieel nóg lucratiever en levert het plan - na aftrek van alle kosten - nog een winst op van ca. 2 miljoen. Wethouder Ruud van Eijkeren legde in een toelichting uit dat met handhaving van de nog tamelijk nieuwe sporthal kapitaalvernietiging wordt voorkomen en dat de sporthal gemakkelijk in te passen is in een woonwijk.

Gigantische impact
'Met de opbrengst van de verkoop en realisatie van de woningen kunnen nieuwe, moderne sportvelden en andere accommodaties worden aangelegd, kunnen infrastructurele maatregelen worden genomen als een veilige fietsverbinding, groenvoorziening en ontsluiting van het gebied. En dan nog resteert een bedrag van ca. 2 miljoen', aldus Van Eijkeren. "Als de plannen allemaal doorgaan is de gemeente Goirle straks een geweldig nieuw sportpark rijker en een fantastisch mooie, groene en ruim opgezette nieuwe woonwijk, die beide een gigantische impact hebben op de betekenis van Goirle in deze regio. Een ware kwaliteitsimpuls voor onze gemeente'', voegde hij er aan toe.