Gemeente Asten


10-01-2008
Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Beenakker

Beste Astenaren, ik proost met u op een voorspoedig, gezond en inspirerend 2008.

Vanavond wil ik 2008 voor u duiden in drie thema´s:
1. Uitvoering van beleid

2. Dienstverlening naar de burger

3. respect en inspirerend leiderschap.

Uitvoering van beleid

Vorig jaar liep het thema "Aanpakken en genieten" als een rode draad door mijn nieuwjaarsspeech. Aanpakken betekent ook concreet uitvoering geven aan beleid. Plannen en procedures vragen in ons land zorgvuldigheid en daarmee veel tijd. Immers als wij ons huiswerk niet goed doen, zullen in bezwarenprocedures vele plannen voortijdig sneuvelen. Dat vraagt van ondernemers, verenigingen en initiatiefrijke inwoners geduld. Dat is soms moeilijk uit te leggen en dat realiseer ik mij terdege. Aan de andere kant zijn ook veel burgers blij met hun recht om op te komen voor hun eigen belang. De gemeente dient in het kader van het algemeen belang, individuele belangen zorgvuldig af te wegen.

Ik wil hier enkele plannen en projecten noemen die in 2008 tot uitvoering komen:

- het bouwen van huizen op het terrein van de voormalige gemeentewerf, het Mavoterrein, ´t Hoekske in Heusden en de Kluisstraat in Ommel.
- de reconstructie van de Lienderweg (die al begonnen is).
- De aanpassing van de kruispunten Floralaan/Tuinstraat en de Tuinstraat/Emmastraat voor een betere verkeerscirculatie in het centrum.

- De fietsdoorsteek op het Eeuwig leven plein
- De modernisering van het museum en de verbouw van het planetarium
- De bouw van 2 lokalen bij basisschool ´t Lover
- De aanleg van de golfbaan

- En de inrichting en verfraaiing van het kasteelgebied.

In 2008 nemen we ook belangrijke besluiten over onder meer de renovatie of nieuwbouw van de Schop, de verdere afronding van ons centrumplan (Midas, de Wit, Bartholomeus en pand Anneke de Bruijn), de revitalisering Bloemenwijk, het IDOP Heusden, de bestemmingsplannen buitengebied en bebouwde kom, de actualisering van de APV en het horecabeleid.

Dienstverlening naar de burger

We zijn vorig jaar gestart met een project om de dienstverlening naar u te versterken. De resultaten van de enquêtes, gesprekken met belangenorganisaties en publieksacties geven ons een goed beeld van wat de Astenaren belangrijk vinden.
Dit zijn de snelheid van afhandeling, de vorming van één publieksbalie, de dienstverlening via internet en de mogelijkheid om de afhandeling in bijvoorbeeld vergunningsprocedures stap voor stap als klant te volgen.

We zijn op al deze terreinen druk bezig met de voorbereidingen. In de loop van dit jaar presenteren we de geheel vernieuwde website. Deze website zal gaandeweg worden uitgebreid met een digitale loketfunctie.
Verder gaan we eind dit jaar / begin volgend jaar één centrale publieksbalie in de hal van het gemeentehuis realiseren.

Een tweetal voorbeelden die we inmiddels hebben gerealiseerd zijn dat we de afhandelingstijd van bezwaarschriften hebben kunnen verkorten door de samenvoeging van de bezwaarschriftencommissies van Asten en Someren.
Verder kunt u sinds het afgelopen jaar meldingen of klachten over de openbare ruimte digitaal melden bij de afdeling openbare werken en wordt u op de hoogte gebracht van de afhandeling ervan.

We richten de gemeentelijke organisatie efficiënter in door samen te werken met andere gemeenten. Zo brengen we sociale zaken onder bij het werkplein Helmond en pakken we de modernisering van de ICT, nodig voor de digitale dienstverlening, samen met Someren op. Ook in personele zin is al een aantal functies, zoals voor economische zaken, toerisme en brandweer samen met Someren en Deurne ingevuld.

Bij al deze ontwikkelingen zijn we ons bewust van de diversiteit in onze gemeenschap.
Dé burger bestaat immers niet en dé dienstverlening naar de burger dus ook niet. Onze inwoners zijn op verschillende manieren betrokken bij hun buurt en bij het lokaal bestuur. De één actiever dan de ander. Mensen van verschillende leeftijden en sociale achtergronden en met verschillende belangen. U mag van ons dan ook verwachten dat de gemeentelijke dienstverlening daarop is toegesneden.

Respect en inspirerend leiderschap

Als ik kijk naar de situatie in het algemeen in Nederland dan maak ik me oprecht zorgen over het groeiende gebrek aan onderling respect. Het gebrek aan respect voor de verscheidenheid, de verschillende opvattingen, publieke eigendommen en het openbaar gezag.

De kersttoespraak van onze koningin bevatte dit jaar zeer rake typeringen. Naar mijn mening gaf zij terecht aan dat de grofheid in woord en daad de verdraagzaamheid en gemeenschapszin aantast. Ik vind dat het recht op meningsuiting nog geen recht op belediging betekent. Het recht op individuele vrijheid en particulier eigendom mag nooit leiden tot het beschadigen van publieke eigendommen. Beschamend waren op oudejaarsnacht de vele brandstichtingen in scholen, het vandalisme en de aanvallen op de hulpdiensten van brandweer, ambulances en politie. Gelukkig was het in Asten relatief rustig.

Als het gaat om mijn invulling van bestuurlijk leiderschap dan zijn onderling respect en inspirerend zijn voor mij belangrijke drijfveren. Ik vind dat politici en bestuurders een belangrijke voorbeeldfunctie hebben. Je mag van hen verwachten dat ze met respect voor andersdenkenden een heldere koers kunnen uitzetten, die koers inhoudelijk kunnen beargumenteren en authentiek en inspirerend zijn.

Een rake typering hierover kwam ik tegen in een boekje van Pastoor Schellens. Dit werd een aantal weken geleden ter gelegenheid van zijn gouden jubileum aan een ieder ter overweging aangeboden. Één van de vele mooie hoofdstukken daarin gaat over het bijbelse verhaal van de druivensjouwers (numeri 13). Hij geeft aan de hand van dit verhaal aan dat juist in deze tijd het nodig is dat mensen inspiratie brengen en optimisme tonen. U moet dat verhaal maar eens nalezen.

Voor 2008 zijn onderling respect en inspirerend leiderschap voor mij belangrijke sleutelwoorden.

Tot slot

Vorig jaar heb ik uitgebreid gewezen op onze bijzondere eigen identiteit van Asten. Een identiteit waar we trots op mogen zijn.

Om dit te onderstrepen hebben we besloten een film te maken over Asten. Één film is voor toeristische promotie, de andere geeft een goed beeld van Asten anno 2007.
Johan Pabon is de maker van deze films. We willen u vanavond trakteren op een voorpremière. Verder zal, zoals u gewend bent, een optreden volgen. Dit jaar van de slagwerkgroep van St. Cecilia. Ik wens u een mooi jaar toe!