Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Jacques van der Vliet bijzonder hoogleraar Godsdiensten van het oude Egypte

Dr. J. (Jacques) van der Vliet heeft met ingang van 1 januari 2008 de bijzondere leeropdracht Godsdiensten van het oude Egypte aan de Radboud Universiteit aanvaard. Jacques van der Vliet is universitair docent bij het onderwijsinstituut Talen en Culturen van het Midden-Oosten, opleiding Egyptische taal en cultuur (egyptologie), aan de Universiteit Leiden.

Jacques van der Vliet (1952) studeerde egyptologie en koptologie aan de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Utrecht en promoveerde in 1996 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift L'image du mal en Egypte: démonologie et cosmogonie d'après les textes gnostiques coptes. Dit proefschrift is een uitvoerige studie naar de wijze waarop het kwaad gestalte krijgt in de leer over de oorsprong van de wereld van met name de koptische gnostische teksten uit Nag Hammadi en aanverwante bronnen uit Egypte.

Van der Vliet is vanaf 1985 verbonden aan de opleiding egyptologie van de Universiteit Leiden. Zijn specialisme is het Koptisch, de taal van de christelijke Egyptenaren, en de koptische cultuur, de cultuur van het laat-antieke Egypte. Naast vroeg-christelijke en monastieke literatuur nemen gnostische en magische teksten in zijn onderzoek en onderwijs een belangrijke plaats in. Hij participeert in samenwerkingsprojecten met onder meer de Universiteit van Warschau, het Louvre te Parijs en de Britse Egypt Exploration Society. Ook neemt hij deel aan opgravingen in Naqloen, in de Egyptische provincie Fayoem.

In Nijmegen gaat Van der Vliet onderwijs geven in de koptologie en de egyptologie aan studenten uit verschillende faculteiten en participeren in de activiteiten van het Instituut voor Oosters Christendom. De leerstoel is gesitueerd in het Research Institute for Religious Studies and Theology.