Politie Groningen

Donderdag 10 januari 2008

Provincie Groningen, 10-01-2008

Baflo: verkeersongeval zorgt voor vier gewonden

Een verkeersongeval op de Winsumerweg bij Baflo zorgde woensdagavond omstreeks 19.30 uur voor vier gewonden en een ravage van autos. Een 41-jarige automobilist uit Warffum kwam uit de richting van Ranum en slingerde volgens getuigen over de weg. Hierdoor kwam hij op de verkeerde weghelft terecht en kwam in botsing met een tegenligger. In deze auto zaten een 22-jarige man en vrouw uit Warffum. Door de klap draaide hun auto om zijn as en schoten ze achteruit de berm in tegen een bermpaal. Hierdoor draaide de auto nogmaals om de as, waardoor ze in een sloot tot stilstand kwamen. De man raakte bekneld en moest door de brandweer uit de auto worden bevrijd. De vrouw kon op eigen kracht uit de auto komen. De 41-jarige automobilist kwam verderop op zijn eigen weghelft tot stilstand. Ook hij zat bekneld en werd door de brandweer uit de auto gehaald. De drie betrokken zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van hun verwondingen is niets bekend. Kort na deze aanrijding vond een tweede aanrijding plaats. Een 19-jarige man uit Winsum kwam uit de richting van Baflo. Door het ongeval dat net plaatsvond, moest hij op de rem en een 56-jarige vrouw uit Westernieland die achter hem reed, zag dit te laat. De vrouw boste op haar voorligger. Ook hij moest naar het ziekenhuis. Hij klaagde over een pijnlijke nek. Meerdere brandweerautos, politiewagens, ambulances en het mobiel medisch team kwamen op de aanrijding af om hulp te verlenen. Van de 41-jarige man werd een bloedproef afgenomen om eventueel alcoholgebruik te kunnen vaststellen. De N363 tussen Ranum en Baflo is enkele uren afgezet geweest. Een bergingsbedrijf heeft beide autos afgesleept. De politie maakt een rapportage van de ongevallen.

Groningen: hennepkwekerij ontmanteld

De politie heeft woensdagmorgen in een woning aan de Meerpaal een hennepkwekerij ontmanteld. De bewoner was niet aanwezig. Op de eerster verdieping werd een werkende hennepkwekerij met 205 planten aangetroffen. Ook de gebruikelijke kweekapparatuur was aanwezig. De kwekerij werd ontmanteld en alle goederen en de hennep werden vernietigd. Uit onderzoek van de energieleverancier bleek dat de stroom illegaal werd verkregen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: bekeuringen voor afval op straat

De politie heeft in 2007 in het kader van het project Schoon, Heel en Veilig extra aandacht besteed aan mensen die in het centrum afval op achterlieten. Zwerfvuil en hondenpoep zorgen voor ergernissen onder bewoners en het winkelend publiek. De gemeente plaatste op diverse plekken afvalbakken, waardoor er geen enkele reden hoort te zijn om afval op straat te gooien. In 2007 kregen circa honderd personen een bekeuring als ze (klein) afval achterlieten of op straat gooiden. Specifiek lette de politie ook op het gedrag van scholieren. Tijdens pauzes lieten ze vaak hun afval op straat achter. De jeugdagenten gaven daarom voorlichting op scholen en waarschuwden daar voor de controles. Een aantal keren moest toch verbaliserend worden opgetreden. Hierna verbeterde het gedrag van de jeugd aanzienlijk. Het project wordt in 2008 voortgezet.

Groningen: politie controleert bromfietsers scholieren

De politie heeft woensdagmorgen bij een school aan de Westerse Drift in Haren een brom- en snorfietscontrole gehouden. In overleg met de directie van de school vond een preventieve controle plaats en kreeg de jeugd geen bekeuringen. Er werd gecontroleerd op
constructiesnelheid, verlichting, remmen, banden, spiegels, rij- en kentekenbewijzen. De ouders van de scholieren die de zaken niet in orde hadden, kregen een brief thuis. Hierdoor worden ook de ouders op de hoogte gesteld van de gebreken. Er werden veertig brom- en snorfietsen aan een controle onderworpen. Acht van de fietsen overschreden de constructiesnelheid. De hoogst gemeten snelheid was 73 km/uur. Als vervolg op deze preventieve controle vindt binnenkort een controle plaats waarbij wel verbaliserend wordt opgetreden.

Groningen: kop-staartbotsing voor zebrapad

Bij een kop-staartbotsing in de Siersteenlaan in Groningen, zijn woensdagmiddag drie personen gewond geraakt. Een 45-jarige automobiliste uit Groningen liet een man oversteken bij een zebrapad. Dit werd te laat opgemerkt door een 72-jarige achteropkomende automobilist uit diezelfde plaats. Hij reed tegen de achterkant van de stilstaande auto. Dit voertuig schoot daardoor enkele meters naar voren. De voetganger had het geluk dat hij net was overgestoken en kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Door de aanrijding raakte de 45-jarige automobiliste en haar twee 9-jarige zoontjes gewond. De twee jongens werden ter plaatse behandeld door ambulancemedewerkers. De vrouw is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie.

Wildervank: fietser ernstig gewond na aanrijding

Een 59-jarige fietser uit Veendam is woensdagmorgen gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising Apollolaan met de Van Delftstraat in Wildervank. De man fietste over de Apollolaan toen een tegemoetkomende 50-jarige automobiliste uit Veendam hem over het hoofd zag. Zij wilde afslaan naar de Van Delftstraat. De fietser is met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Uithuizen: bedrijfsongeval

Een 36-jarige man (woonplaats niet bekend) is woensdagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De man was aan het werk in een bedrijfspand aan de Kwekersweg in Uithuizen, toen plotseling enkele strobalen op hem vielen. Het slachtoffer is met diverse verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft de arbeidsinspectie ingeschakeld.

Winschoten: personen onder de bus

Bij een ongeval op het busstation aan de Stationsstraat in Winschoten zijn woensdagmiddag twee gewonden gevallen. Een 32-jarige vrouw uit Oude Pekela en een 20-jarige man uit Meeden stonden op het busstation, toen een bus plotseling tegen hen aan reed. Beiden kwamen hierdoor onder het voertuig terecht. De bus werd bestuurd door een 54-jarige chauffeur uit Oude Pekela. De slachtoffers zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de oorzaak van de aanrijding.

Siddeburen: beginnend bestuurder raakt rijbewijs kwijt

De politie heeft woensdagavond op de N33 bij Siddeburen het rijbewijs van een 20-jarige Veendammer ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid rijden. Bovendien reed hij een groot deel over een dubbel doorgetrokken streep. De beginnend bestuurder werd geklokt op een gecorrigeerde gemiddelde snelheid van 151 km/u. Op dit traject geldt een snelheidsmaximum van 100 km/u. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: man mishandeld

Een 24-jarige inwoner van Veendam is woensdagnacht aangehouden voor mishandeling van een 27-jarige plaatsgenoot. Bij een woning aan de Straat Malakka ontstond een woordenwisseling tussen een aantal personen, waarbij de 27-jarige Veendammer probeerde de 24-jarige weg te sturen. Deze reageerde hier agressief op en mishandelde de oudste. De politie heeft de man ingesloten voor verhoor.

Marum: alcomobilist

De politie heeft woensdagavond op de Wendsteinweg in Marum een 31-jarige automobilist uit die plaats aangehouden voor rijden onder invloed. Uit de alcoholtest bleek dat de man bijna 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. De Marumer bleek niet meer in het bezit van een geldig rijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Winschoten, Grintweg: aantal geregistreerde voertuigen: 724, aantal overtredingen: 24, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2078, aantal overtredingen: 87, hoogst gemeten snelheid: 96 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Glimmen, Rijksstraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1351, aantal overtredingen: 149, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Hoogkerk, Hoendiep: aantal geregistreerde voertuigen: 602, aantal overtredingen: 109, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1270, aantal overtredingen: 303, hoogst gemeten snelheid: 125 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.