Gemeente Harlingen

Provinciale bijdrage voor renovatie Engelse tuin Harlingen 10-1-2008
Het Gebietsplatfoarm Noardwest Fryslân adviseert positief aan Gedeputeerde Staten van Fryslân over de subsidiëring van de renovatie van de Engelse tuin in Harlingen. Het gaat om een bedrag van EUR 139.595.

De Engelse tuin in Harlingen is in 1843 ontworpen en aangelegd door de befaamde tuinarchitect Roodbaard en was de eerste als zodanig aangelegde stadstuin in Fryslân. De tuin heeft een grote historische, recreatieve en ecologische betekenis voor Harlingen, maar verdient op dit moment een grondige opknapbeurt. Vanwege vandalisme en doordat hondenbezitters het park gebruiken als uitlaatgebied, moesten bij de ingangen van het park verschillende borden en hekken geplaatst worden. Dit zorgt voor een slechte beeldkwaliteit. Daarnaast zijn er door iepziekte veel bomen gekapt. Het gevolg is dat er veel open ruimten zijn ontstaan. Ook het gebruik van de tuin voor allerhande activiteiten heeft de belijning van de paden, grasvelden en de borders enigszins aangetast.
Het doel van het project is om het unieke en monumentale karakter van de tuin te herstellen en vervolgens ook te behouden door het starten van een proces van geleidelijke verjonging van de beplanting met behoud van de kenmerkende Roodbaardstructuur. Ook worden historisch waardevolle elementen en het padenstelsel hersteld en versterkt en de openbare functie ervan verbeterd. Het project is een initiatief van de gemeente Harlingen en kost in totaal EUR 279.595.