Ingezonden persbericht


Pilot meerdere examens succesvol

Scholieren doen voor de tweede keer eindexamen in januari

Utrecht, 10 januari 2008 Ruim 800 leerlingen van 11 scholen voor vwo (303 leerlingen), havo (322 leerlingen) en vmbo-t (191 leerlingen) leggen van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari eindexamen af in één of meer vakken. Ruim 50 leerlingen leggen een volledig examen af. De scholen waarop deze leerlingen zitten, doen voor het tweede jaar mee aan de pilot Meerdere Examenmomenten. Deze proef van het ministerie van Onderwijs wordt uitgevoerd onder leiding van de VO-raad. De examens worden ook dit jaar weer afgenomen door de Staatsexamencommissie. De uitslagen worden op 31 januari bekend gemaakt.

Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad, is verheugd dat het aantal kandidaten ten op zichte van vorig jaar meer dan verdubbeld is. Door de meerdere examenmomenten kunnen leerlingen één of meer vakken afsluiten als zij eraan toe zijn. Slagter: Excellente leerlingen kunnen daardoor in januari al volledig examen doen en meteen doorstromen naar de vervolgopleiding van hun keuze. Maar ook voor de leerlingen die gezakt zijn, is het een goede zaak. Zij hoeven maar een half jaar te wachten op het nieuwe examen. Ik ben ervan overtuigd dat spreiding van de examens een meerwaarde heeft voor álle leerlingen.

De VO-raad ontvangt veel positieve reacties van scholen. Een toenemend aantal scholen laat weten veel belangstelling te hebben voor deze vorm van flexibilisering van de eindexamens. Slagter: Dit project sluit naadloos aan op de ambitie van scholen om leerlingen meer maatwerk te bieden, excellentie te bevorderen en toptalent nog beter te ontwikkelen.

Het project meerdere examenmomenten is in 2006 gestart en loopt tot en met het schooljaar 2010. Gedurende die periode kunnen de leerlingen van de deelnemende scholen op drie momenten eindexamen doen: januari, mei en augustus. Na afloop van het project wordt bekeken of deze vorm van flexibilisering voor alle scholen in Nederland mogelijk wordt. Slagter is positief: Gezien de vele enthousiaste reacties en de verdubbeling van het aantal examenkandidaten, is het project nu al een succes. Scholen willen graag de ruimte om nog beter aan te kunnen sluiten bij de behoefte van de individuele leerling.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht