Provincie Zuid-Holland

Eerste 30 bushaltes beter toegankelijk 09-01-2008

De Provincie heeft de ambitie om minimaal 49% van de bushaltes in de provincie Zuid-Holland toegankelijker te maken voor reizigers. In 2007 is hiertoe een eerste aanzet gegeven langs provinciale wegen met de realisatie van 30 toegankelijke bushaltes. In 2008 worden de volgende 30 haltes gerealiseerd.

In 2007 hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met een implementatieplan om tot en met 2010 een budget beschikbaar te stellen van EUR 12,4 miljoen om minimaal 4% van de bushaltes in de provincie Zuid-Holland toegankelijker te maken. Het gaat daarbij zowel om haltes langs provinciale wegen als bushaltes van andere wegbeheerders zoals gemeenten, waterschappen en stadsregio's.

Achtergrond
De provincie wil de toegankelijkheid van het openbaar vervoer bevorderen door de belangrijkste bushaltes binnen de provincie bereikbaarder te maken voor met name reizigers met een lichamelijke handicap. Hierdoor kunnen zij zelfstandig gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ook senioren, mensen met kinderwagens en reizigers met veel bagage profiteren van deze verbeterde situatie. Doelstelling is dat in 2015 80% van de doelgroep een toegankelijke reis per bus kan maken.

Naast het fysiek toegankelijk maken van bushaltes langs provinciale wegen heeft de provincie in de concessieverlening voor het openbaar vervoer ook eisen gesteld aan de toegankelijkheid van bussen en treinen. De meeste bushaltes zijn de verantwoordelijkheid van gemeenten en waterschappen. De provincie stimuleert het verbeteren van de toegankelijkheid van deze haltes door middel van een subsidieregeling. De meeste wegbeheerders pakken deze nieuwe taak goed op. Om een zo een optimaal mogelijk toegankelijk openbaar vervoernetwerk te realiseren wordt daarnaast afstemming gezocht met de stadsregio's Haaglanden en Rotterdam en met omliggende provincies. 30 bushaltes aangepast

Langs provinciale wegen in Zuid-Holland zijn inmiddels ruim 30 bushaltes toegankelijk gemaakt en dit aantal wordt in 2008 met nog eens 30 haltes uitgebreid. Bij de aanpassing moet worden gedacht aan het verhogen van de busperrons (zodat deze aansluit bij de instaptrede van de bus), het verbreden van het perron, het verplaatsen van obstakels als prullenbakken of lantaarnpalen, het wegwerken van bochten bij het punt van instappen en het leggen van geribbelde tegels om de route naar de busingang te markeren voor visueel gehandicapten. Ook op die plaatsen waar de provincie groot onderhoud aan de weg uitvoert worden de belangrijkste bushaltes toegankelijk gemaakt waardoor het aantal toegankelijke haltes snel groeit.

Afwegingskader
Bij de realisatie wordt nadrukkelijk gekeken naar knooppunthaltes zoals treinstations, overstaphaltes, haltes bij zorg- of winkelcentra en naar haltes die noodzakelijk zijn om een totaal netwerk te realiseren.

Meer informatie
Op onze website www.pzh.nl vindt u onder Verkeer en Vervoer/openbaar vervoer/toegankelijkheid in het documentenvenster een overzicht van zowel de gerealiseerde haltes als een overzicht voor de nog te verwezenlijken haltes.

Bron: DBI, telefoon 070-4418252 / 0621102885 of 070-4416856 / 0621102885