Persberichten Eemland zuid, 11.25 uur

Utrecht, 10-01-2008

Agent breekt been bij aanhouding

LEUSDEN Bij de aanhouding van twee autokrakers op woensdag 9 januari kreeg een agent een harde schop tegen zijn onderbeen, waardoor zijn kuitbeen brak.

Rond 17.05 uur kreeg de politie de melding van een autokraak op de Dafplaats. De meldkamer stuurde direct meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse. De getuige gaf door dat de twee verdachten wegrenden in de richting van winkelcentrum de Hamershof.

Door politiemensen werd aan meerdere kanten van het winkelcentrum positie ingenomen. Twee agenten zagen de verdachten rennen, één van de agenten zette te voet de achtervolging in en de ander met de auto. Op t Erf reed een agent in burgerkleding op zijn mountainbike. Hij had zich vlak daarvoor op het politiebureau omgekleed om naar huis te gaan, maar hoorde de melding van de autokraak en besloot ook ter plaatse te gaan. Hij zag de twee verdachten aan komen rennen. Hij stapte af, riep dat hij van de politie was en probeerde hen tegen te houden. De verdachten verzetten zich tegen de aanhouding, waarbij de agent een harde schop tegen zijn onderbeen kreeg. Daardoor brak de agent zijn onderbeen. De verdachten zetten hun vlucht voort.

De te voet achtervolgende agent zag dat zijn collega gewond op de grond lag en staakte de achtervolging. Hij verzocht direct de meldkamer een ambulance te sturen. Andere agenten zagen de vluchtende verdachten rennen, terwijl zij werden achtervolgd door een getuige. Eén van de agenten zag kans één van de verdachten, een 18-jarige jongeman uit IJsselstein, met pepperspray te bespuiten. Vervolgens werd hij aangehouden, waarbij hij veel verzet pleegde. De tweede verdachte, een eveneens 18-jarige jongeman uit IJsselstein, werd vervolgens ook aangehouden. Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld.

De gewonde agent werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat hij zijn kuitbeen had gebroken. Nadat zijn been in het gips was gezet, mocht hij het ziekenhuis verlaten.

De 55-jarige Leusdense eigenaar van de opengebroken auto deed aangifte van de autokraak. De verdachten hadden wel een ruit van de auto vernield, maar nog geen kans gezien iets uit de auto te stelen.

Rijbewijs kwijt

LEUSDEN In de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 januari moest een automobilist zijn rijbewijs inleveren omdat hij veel te veel had gedronken.

Rond 02.25 uur werd een 62-jarige automobilist uit Amersfoort op de Arnhemseweg gecontroleerd. Hij bleek te veel alcohol achter zijn kiezen te hebben en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Amersfoorter 670 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Vernieling

AMERSFOORT Op woensdag 9 januari werden twee verdachten aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit.

Rond 20.35 uur kreeg de politie de melding dat twee mannen bij een horecagelegenheid aan het Grote Spui werden vastgehouden in verband met een vernieling. Ter plaatse bleek dat de verdachten ervandoor waren gegaan. Zij hadden zich vervelend gedragen in de horecagelegenheid en vervolgens had één van hen een ruit van de voordeur vernield.

De politie zette in de omgeving een onderzoek in en de beide verdachten, een jongen van 17 jaar en een man van 21 jaar beiden uit Amersfoort, werden aangehouden. Zij werden naar het politiebureau overgebracht. Daarbij gedroeg de 17-jarige verdachte zich zeer recalcitrant en hij beledigde agenten meerdere malen.

Uit onderzoek bleek dat de 21-jarige man niets met de vernieling te maken had. Hij werd heengezonden. Tegen de 17-jarige verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor vernieling en voor belediging.

Fietser gewond

AMERSFOORT Bij een aanrijding met een auto raakte op woensdag 9 januari een fietser gewond.

Rond 07.30 uur reed een 50-jarige automobiliste uit Amersfoort over de Groningerstraat. Op de rotonde met de Groningerstraat/Amsterdamseweg verleende zij geen voorrang aan een voor haar van links komende 29-jarieg fietser uit Hoogland, met een aanrijding tot gevolg.

De fietser werd met schouderletsel per ambulance naar het ziekenhuis de Lichtenberg gebracht.