Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave donderdag 10 januari

* DOORBRAAK IN ONDERZOEK: AANHOUDINGEN VOOR OVERVALLEN EN INBRAKEN

IN EN RONDOM HOOGSTRAAT
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft diverse aanhoudingen verricht na uitgebreid onderzoek door de recherche en de wijkpolitie van district Rotterdam-Centrum. De ROG (de regionale ondersteuningsgroep) en de politie Amsterdam-Amstelland hebben een bijdrage geleverd bij de aanhoudingen.
Aanhouding voor diverse overvallen
De politie heeft eind december 2007 een 34-jarige man uit Rotterdam aangehouden voor een strafbaar feit. Uit onderzoek door de recherche en de wijkpolitie van district Rotterdam-Centrum is nu gebleken dat deze man ook verdachte is in drie verschillende overvallen op en in de omgeving van de Hoogstraat: (1) Donderdagavond 20 december 2007 rond acht uur werd een kiosk aan de Blaak overvallen. De man bedreigde de medewerker met een vuurwapen en nam enkele honderden euro's mee als buit. (2) Dinsdag 18 december 2007 om kwart over zeven 's avonds werd Videoland aan de Hoogstraat overvallen. De man was binnengekomen met een vuurwapen en verliet de zaak met geld uit de kassa. (3) Woensdagavond 12 december 2007 rond zes uur werd een New Age winkel aan de Pannekoekstraat overvallen waarbij door een man die dreigde met een vuurwapen. Daarbij is een geldbedrag buitgemaakt. Daarnaast heeft de politie ook diverse mensen aangehouden voor bedrijfsinbraken:
Bedrijfsinbraak Café
Op dinsdag 8 januari 2008 rond half zeven 's ochtends is een verdachte aangehouden voor de inbraak in een woning boven café de Maagd van Holland aan de Botersloot op donderdagmiddag 19 juli 2007 rond kwart voor vijf. Bij die brutale inbraak werd een geldbedrag meegenomen. Het gaat om een 35-jarige man uit Spijkenisse. Hij is in zijn woning aan de Griendwerker gearresteerd door politiepersoneel. Tevens heeft de politie een tweede verdachte op het oog.
Bedrijfsinbraak HiFi-zaak
Er is dinsdag 8 januari 2008 om zes uur 's ochtends ook een 43-jarige verdachte uit Rotterdam aangehouden voor een andere bedrijfsinbraak. De man, die thuis aan de Gaffelstraat lag te slapen op zijn bank, is door politiemensen van de ROG overgebracht naar een politiebureau waar hij is ingesloten. Ergens tussen zaterdagmiddag 22 september en maandagochtend 24 september 2007 is er ingebroken bij een HiFi-zaak aan de Hoogstraat. De etalageruit was ingegooid en het rolluik doorgeknipt. Er is voor duizenden euro's aan apparatuur meegenomen. Voor deze inbraak is op woensdagmiddag 9 januari 2008 ook nog een andere verdachte aangehouden: een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Agenten arresteerden de verdachte in een verblijfplaats in Capelle aan den IJssel.
Bedrijfsinbraak Juwelier
Tussen vrijdagavond 12 oktober en zaterdagochtend 13 oktober 2007 is er ingebroken bij een juwelier aan de Hoogstraat. Daarbij zijn vitrines en rolluiken vernield en sieraden buitgemaakt. Voor deze inbraak worden een 45-jarige man uit Amstelveen en een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats verdacht. De 31-jarige verdachte was al aangehouden in het kader van het onderzoek dat loopt voor de inbraak aan de HiFi-zaak aan de Hoogstraat. De 45-jarige man uit Amstelveen is op dinsdag 8 januari rond acht uur 's ochtends door de politie van Amsterdam-Amstelland in zijn woonplaats aangehouden.
Verder onderzoek
Met het resultaat van deze onderzoek is een flink aantal misdrijven opgelost op en in de omgeving van de Hoogstraat opgelost. Het onderzoek naar de nog openstaande zaken waarvan aangifte is gedaan, wordt onverminderd voortgezet. Meer aanhoudingen wordt verwacht. De districtschef van Rotterdam-Centrum Jan Hoogstraten: 'Het kan even duren, maar uiteindelijk pakken we de daders. We laten de ondernemers niet alleen staan.'


* MAN VERMIST
De politie is op zoek naar de 39-jarige Johannes (Hannes) van Schaften. Deze man is sinds maandag 26 november 2007 vermist. Hij is die dag voor het laatst gezien in de gemeente Delft, hier had hij aan het einde van de ochtend een zakelijk contact. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Op dat moment reed hij in een zwarte Volkswagen, type Caddy, voorzien van het kenteken 11-VFL-8 met verduisterde achterramen. Dit voertuig is tot op heden niet teruggevonden.
De heer van Schaften is blank, heeft een normaal postuur, blauwe ogen en donkerblond krullend halflang haar. Hij heeft brandwonden op zijn rechterbeen en een litteken bij zijn linkeroog. Op het moment van zijn verdwijning was hij gekleed in een donkerblauwe spijkerbroek van het merk Nudi, een lilablauwe Hugo Boss trui met capuchon, een zwarte halflange stoffen jas en zwartlederen schoenen van het merk Robert Bottichelli. De politie houdt er rekening mee dat de haar van Schaften slachtoffer is geworden van een misdrijf.
Heeft u informatie over de heer van Schaften of zijn auto wilt u dan contact opnemen met politiekorps Rotterdam-Rijnmond afdeling opsporing van district Waterweg-Noord via telefoonnummer 0900-8844. U kunt uw tip ook anoniem doorgeven via het nummer van Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.


* GEWAPENDE OVERVAL SIGARENWINKEL
SCHIEDAM - De recherche van het district Waterweg-Noord is een onderzoek gestart naar een gewapende overval die woensdagavond op de Sint Liduinastraat plaatsvond. Een nog onbekende man kwam rond zes uur de winkel in eiste, onder bedreiging van een vuurwapen, geld. Met een nog onbekend geldbedrag ging de overvaller er vandoor. Politiepersoneel stelde direct na de melding een onderzoek in en hield, aan de hand van getuigenverklaringen en opgegeven signalementen, twee verdachten staande op de Huismanstraat en de Aleidastraat. Zij bleken niets met de overval te maken te hebben. Het onderzoek naar de verdachte wordt voortgezet.