Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoge technologische onderscheiding voor Han Wösten

Utrechtse microbioloog benoemd tot Simon Stevin Meester 2008

Technologiestichting STW heeft prof.dr. H.A.B. Wösten, hoogleraar Moleculaire Microbiologie aan de Universiteit Utrecht, benoemd tot Simon Stevin Meester 2008.

Han Wösten ontvangt een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. De laureaat neemt zijn prijs in oktober 2008 in ontvangst tijdens de jaarlijkse STW-dag van Technologiestichting STW in Utrecht.

Prof.dr.H.A.B. Wösten (1966) is sinds 2001 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor werkte hij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Han Wösten doet onderzoek naar ontwikkelingsprocessen in schimmels, zoals de vorming van paddestoelen en de vorming van gespecialiseerde schimmeldraden die eiwitten in hun omgeving uitscheiden.

Dit onderzoek moet leiden tot verbeterde productieprocessen voor paddestoelen en voor eiwitten die gebruikt worden in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie of als medicijn. Ook zal dit onderzoek moeten leiden tot een rendabele productie van een interessante klasse van schimmeleiwitten die hydrophobines worden genoemd. Deze eiwitten hebben waterafstotende eigenschappen en worden door schimmels gebruikt om vanuit een vochtige omgeving naar een droge omgeving te kunnen doorgroeien. Vervolgens ontstaan boven de grond vruchtlichamen (paddenstoelen) met een coating van hydrofobine; vandaar de waterafstotende kwaliteit van paddenstoelen zoals we die in het bos aantreffen. De zeer uiteenlopende en bijzondere eigenschappen van deze eiwitten zijn een rijke bron voor fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek.

Han Wösten is erin geslaagd om het innovatieve onderzoek aan ontwikkelingsprocessen in schimmels alsmede het onderzoek aan hydrophobines van de grond te trekken en daarbij nauw samen te werken met andere onderzoeksgroepen, zowel binnen als buiten zijn vakgebied. Andere sterke punten van deze zeer productieve onderzoeker zijn de gerichtheid van Wösten op mogelijke toepassing, de contacten die hij daartoe trefzeker weet te leggen met de juiste potentiële gebruikers van de onderzoeksresultaten (Nederlandse biotechnologische bedrijven alsmede de Nederlandse paddenstoelensector), de wijze waarop hij zijn medewerkers de ruimte biedt en weet te inspireren en de daadkracht waarmee hij unieke apparatuur voor zijn onderzoek realiseert.

Op dit moment staan er zes patent(aanvrag)en op zijn naam. Han Wösten heeft eerder een STW-Pioniersubsidie gekregen en is de beoogd opvolger van Prof. Cees van den Hondel als programmaleider filamenteuze schimmels van het Kluyver Centrum voor Genomics.

Simon Stevin Meesterschap

Het Simon Stevin Meesterschap is een eretitel die Technologiestichting STW verleent aan zeer prominente technisch-wetenschappelijke onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en de para-universitaire instituten. Simon Stevin Meesters hebben niet alleen gedurende een reeks van jaren voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar hebben ook aantoonbaar en met succes aandacht geschonken aan het stimuleren van de utilisatie van nieuwe kennis. Met de benoeming van professor Wösten telt STW nu vijftien onderzoekers met deze eretitel.

Meer informatie bij: ir. Lia Kemper (STW), tel. +31 (0)30 6001 309, e-mail: l.kemper@stw.nl, of bij de laureaat zelf: prof.dr. H.A.B. (Han) Wösten, tel. +31 30 2533448, e-mail: H.A.B.Wosten@uu.nl