Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

10-01-2008

Notitie Verpleegkundige spreekuren in CWZ

Onlangs verscheen van de hand van Dr. L. Vloet, onderzoeker van het Wetenschapsbureau CWZ de notitie 'Verpleegkundige spreekuren in het CWZ'. In deze notitie wordt een inventarisatie van de verpleegkundige spreekuren in het CWZ gegeven en worden de definitie, doel, werkwijze en opzet van verpleegkundige spreekuren weergegeven zoals beschreven is in de literatuur.

Ziekenhuizen hebben te maken met een toenemende zorgvraag, kortere ligduur, een toenemende complexiteit op poliklinieken en de beperkte beschikbaarheid van middelen en mensen. Om in deze situatie de kwaliteit van de zorg voor de patiënt te behouden en te verbeteren, zijn nieuwe zorgvormen geïntroduceerd. Een van deze zorgvormen is het verpleegkundig spreekuur. Hierbij wordt er van uit gegaan dat niet alleen de voorbereiding van opname en behandeling belangrijk zijn, maar ook de zorg en begeleiding van de patiënt en zijn/haar naasten tijdens en na een behandeling.

De notitie schetst welke verpleegkundige spreekuren in het CWZ draaien en hoe de verantwoording voor een verpleegkundig spreekuur volgens de literatuur opgesteld kan worden. Aan bod komen hierbij de taken van de verpleegkundige, de werkwijze van het verpleegkundig spreekuur, de organisatie en de voor- en nadelen. Daarna geeft de notitie een stappenplan voor het opzetten van een verpleegkundig spreekuur en benoemt het de minimale voorwaarden hiervoor.

Het rapport is verkrijgbaar via het Wetenschapsbureau CWZ, e-mail wetenschapsbureau@cwz.nl.
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland