Gemeente Bergen

Persbericht

Datum 10 januari 2008
Plaats Nieuw Bergen

www.bergen.nl is beste website van de provincie Limburg!

In de onlangs gepresenteerde ranglijst van www.advies.overheid.nl is de website van de gemeente Bergen de beste site van de provincie Limburg. Een zeer goede score voor een relatief kleine gemeente die hiermee onder andere Maastricht achter zich laat. In de lijst van Nederlandse gemeenten tot 25.000 inwoners staat Bergen op de 12e plaats van de in totaal 240 gemeenten.

In een commentaar op deze site staat onder andere het volgende:

'Naast ranglijsten van gemeenten gerangschikt naar inwoneraantal is het in de Overheid.nl Monitor nu ook mogelijk om per provincie een gemeentelijke ranglijst te tonen. Deze ranglijsten geven een oordeel over de kwaliteit en volwassenheid van de gemeentelijke websites. Zo blijkt uit www.advies.overheid.nl/continu dat 's-Hertogenbosch de beste website van Noord-Brabant heeft en dat Alphen-Chaam het in die provincie het slechtst presteert. In Drenthe staat Assen bovenaan en in de provincie Utrecht is dat Woerden. Opvallend is ook de positie van de relatief kleine gemeente Bergen die in Limburg op de eerste plaats staat en zo onder andere Maastricht het nakijken geeft.'

Advies.Overheid.nl houdt de stand van zaken rondom de ontwikkeling van websites van gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries bij. In de overall-ranglijst van alle 443 Nederlandse gemeenten staat www.bergen.nl deze maand op de 53e plaats. Er zijn in Nederland meerdere ranglijsten van websites. Advies.Overheid.nl is voor gemeenten en andere overheden echter de officiële ranglijst.

Nieuwe diensten
De stijging op de ranglijst heeft onder andere te maken met de opening van het digitale loket in 2007. Zo kunt u voor een uittreksel uit het geboorteregister of bijvoorbeeld het doorgeven van een verhuizing terecht bij het digitale loket. Aanslagen gemeentelijke belastingen, taxatieverslagen of Woz-waarden waren al eerder digitaal te raadplegen. Daarnaast is het nu ook mogelijk om - voor iedereen die kan telebankieren - verschillende producten via internet te betalen.

Nieuwe ontwikkelingen
De website van de gemeente Bergen is de meest innovatieve gemeentelijke website in Limburg. Er wordt continu aandacht besteedt aan het uitbreiden en optimaliseren van de site. Zo is het binnenkort mogelijk om digitaal bestemmingsplannen op te vragen en wordt de site gekeurd voor het keurmerk 'drempels vrij'. Dit betreft richtlijnen die ervoor zorgen dat ook mensen met een functiebeperking gebruik kunnen maken van deze website.