Gemeente Waterland


ONDERNEMERS-, MIDDENSTANDERS- EN AANMOEDIGINGSPRIJS 2007 UITGEREIKT

Maandag 7 januari 2008 zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland de prijzen uitgereikt voor de ondernemer en middenstander van het jaar 2007 aan respectievelijk Landbouwmechanisatiebedrijf/constructiewerkplaats Evenboer te Broek in Waterland en Cafetaria De verkeerde wereld te Marken. Daarnaast is de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan Stomerij De Haven te Monnickendam. De prijzen zijn in het leven geroepen om waardering uit te spreken voor bewezen en bijzondere ondernemerskwaliteiten die een positieve economische weerslag (kunnen) hebben op de gemeente Waterland, het bedrijfsleven in de gemeente en op de inwoners van de gemeente.

Ondernemer van het jaar:
Landbouwmechanisatiebedrijf/constructiewerkplaats Evenboer

Dit veelzijdige bedrijf is in 1947 opgericht als dorpssmederij door Henk Evenboer. Sinds de jaren 80 zwaaien de broers Peter en Jan Evenboer en zwager Albert Lindeman de scepter. Kort geleden is opvolging zeker gesteld met toetreding van Edwin Evenboer.

Landbouwmechanisatiebedrijf/constructiewerkplaats Evenboer heeft niet alleen in de agrarische sector een brede en trouwe klantenkring, maar ook de havens van Amsterdam weten zich van de expertise van Evenboer verzekerd. Zelfs voor ski-banen en beweegbare zwembadvloeren draaien zij hun hand niet om.

Het predicaat dorpssmederij is men allang ontgroeid, maar bij de lokale gemeenschap blijft de firma Evenboer betrokken. De gemeente Waterland in het algemeen en Broek in Waterland in het bijzonder worden gesteund met onder meer de aanschaf van een AED en het beschikbaar stellen van medewerkers aan de vrijwillige brandweer. Tot slot wordt ook de Oranjevereniging elk jaar door dit bedrijf ondersteund.

Om bovenstaande redenen heeft de jury de firma Evenboer deze prijs van harte toegekend.

Middenstander van het jaar: Cafetaria De verkeerde wereld (Bertus en Lijsje Wolters)

Toen Lijsje Kaars haar vader vergezelde op de boot de houtman, waarop deze werkzaam was, stapte ze na afloop weer van de boot af met Bertus Wolters aan haar arm. Deze uit Ommen afkomstige zeeman zag haar wel zitten en volgde haar naar Marken. Na verloop van tijd en werken aan de wal wisten ze met hulp van moeder Kaars de patatkraam van Piet Kes aan de haven over te nemen. Enige tijd later volgde ook de snackbar van van Basten. Deze vestiging werd de Berehap.

De oude huisvesting was op den duur afgeschreven, terwijl de catering afdeling steeds meer groeide. Dat vereiste meer ruimte en daarom werd de stap naar nieuwbouw gezet. Op het landje genaamd de verkeerde wereld verrees op de plek van de oude snackbar een nieuwe. Deze verdiende het predicaat snackbar eigenlijk niet meer. Mede om deze reden werd meteen gekozen voor de nieuwe naam De verkeerde wereld.

De klanten hebben van de nieuwbouw overigens geen last gehad. Vanuit de locatie op de haven werden de klanten tijdelijk voorzien van zowel catering als overige bere-happen. En allemaal van onverminderde kwaliteit.

Met de realisatie van cafetaria De verkeerde wereld heeft Marken er een zaak van formaat bij gekregen waar zij trots op mag zijn. Voor de jarenlange gestage opbouw van de zaak en de grote stap naar de nieuwbouw meent de jury dat de familie Wolters de prijs verdient.

Aanmoedigingsprijs: Stomerij De Haven (de heer Uzun)

Sinds september 2006 vult deze onderneming een lege plek in het winkelaanbod van Monnickendam in. Niet alleen stomen behoort tot de mogelijkheden maar ook kleding wordt hier uitstekend hersteld . Voor een zeer schappelijke prijs wordt de kleding onzichtbaar gerepareerd of vakkundig vermaakt. Niet voor niets gonst de naam van dat mannetje op de haven steeds vaker rond in Monnickendam.

De jury wil met deze onderscheiding de onderneming aanmoedigen en de heer Uzun een succesvol en lang ondernemerschap in Monnickendam toewensen.

Prijzen

Het gemeentebestuur streeft ernaar om de toe te kennen prijzen elk jaar door verschillende beeldend kunstenaars uit de gemeente te laten maken. De prijs die de frima Evenboer als ondernemer van het jaar heeft ontvangen is een glazen schaal waarop aan achterzijde een plattegrond van de provincie Noord Holland is verbeeld. De schaal is gemaakt door Lionel Plak van het glasatelier van Stichting Philadelphia dat in het Weeshuys in Monnickendam is gevestigd. Aan de middenstander van het jaar, cafetaria De verkeerde wereld, is een op maat vervaardigd object van gebakken klei overhandigd. Mevrouw Malisca Muller uit Monnickendam is hiervan de maakster.

De aanmoedigingsprijs bestaat uit een door de Bedrijvengroep Waterland ter beschikking gestelde oorkonde

Jury

De jury bestond uit E.F. Jongmans (gemeente Waterland), G. Roos en J.H.A. Hillebrand (Bedrijvengroep Waterland), P. Blaauw (winkelier Monnickendam), D. Posch (winkelier Broek in Waterland), J. Kaars (Waterlandse bank, Rabobank), S. Boogaard (Kamer van Koophandel), J.A.M. Dekker (inwoner Ilpendam), J.A.L. de Leeuw (inwoner Monnickendam) en S. Zondervan (inwoner Marken). Omwille van de onpartijdigheid heeft de voorzitter, de heer Jongmans, geen stemrecht.